- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пала је и последња кула – свет је Новакова тврђава

© AP Photo / Christophe EnaНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Када је Новак Ђоковић 2008. године освојио титулу на Аустралијан опену, што му је био први Гренд слем трофеј у каријери „упао“ је у еру Роџера Федерера и Рафаела Надала који су као војници заузели територије на трави и шљаци и њему оставили бетон. После 15 година Новак једини од „велике тројке“ има по три трофеја на сваком Гренд слем турниру.
Док су Роџер Федерер и Рафаел Надал градили тврђаве на Вимблдону и Ролан Гаросу, Новак Ђоковић желео је да буде тениски владар света, а не само енглеске траве и париске шљаке.
Олга Даниловић - Онс Жабер, Ролан Гарос - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
СПОРТ
Олга се вратила међу најбољих 100!
Почео је од Аустралије којој његови велики ривали нису били толико посвећени,а када је те 2008. године увидео и сам колико може постепено је почео да гради стратегију за остале области.
Требало му је три године да дође до „највеће битке“ и прве коју је успео да добије. Постао је најбољи тенисер света, али оно што је још важније освојио је титулу на једној од противничких територија. Новак је као дечак сањао о Вимблдону и са 24 године испунио је себи жељу.
Чекао је још четири године како би кренуо у поход на другу територију, а тада је на Ролан Гаросу успео да у четвртфиналу елиминише Рафаела Надала, „краља шљаке“. Међутим, победа над краљем није донела титулу, али је она стигла наредне године.
Тада је постало јасно, Федерер може да буде упамћен по трави, Надал по шљаци, а Новак нека буде упамћен по свему!
Из године у годину Новак је низао трофеје на гренд слемовима, а посебно је доминантна била 2015. година у којој је српски ас подигао 11 пехара, од тога три гренд слема и чак седам Мастерса. Постао је доминантнији од обојице ривала, али посебна доминација уследила је 2021. године када је српски тениски краљ још једном освојио Ролан Гароса и тако постао власник титула свих Гренд слемова по најмање два пута.
Није се зауставио...
Роџер Федерер се повукао и завршио професионалну каријеру, а Рафаел Надал је те године освојио Ролан Гарос. Међутим, већ следеће Шпанац је доживео повреду због које је пропустио неколико месеци тениса, а онда објавио да неће играти ни на чувеној, и њему омиљеној, париској шљаци.
Тврђава је остала без краља и Новак је могао да крене у поход. Меч по меч, противник по противник, Новак је по трећи пут освојио Рафину тврђаву и постао једини тенисер у историји тог спорта који је по најмање три пута био шампион сваког Гренд слема.
Дебата о највећем тенисеру свих времена води се већ годинама, а табела у коју се пишу титуле последњих неколико година обојена је Новаковим трофејима. Упркос томе признање да је највећи свих времена увек је некако одмицало и тражили су се аргументи за Федерера и Надала.
Међутим, тешко ће се после Ролан Гароса наћи ти аргументи.
Новак има 23 Гренд слем трофеја, шест титула са Завршног Мастерса, 38 Мастерс титула што укупно чини 66 пехара са највећих тениских турнира.
Рафа има 22 Гренд слем трофеја, нема титулу са Завршног Мастерса, има 36 Мастерс титула и једно олимпијско злато, а то је укупно 59 титула са највећих тениских турнира.
Роџер је каријеру завршио са 20 Гренд слем трофеја, шест титула са Завршног Мастерса, 28 Мастерс титула, што је укупно 54 титула са највећих тениских турнира.
У 23 Новакова Гренд слема стало је десет Аустралијан опена, седам Вимблдона, три Ролан Гароса и три УС Опена. У Надалових 22 стало је 14 ролан Гароса, два Вимблдона, четири УС опена и два Аустралијан опена. У Роџерових 20 стао је само један Ролан Гарос, осам Вимблдона, шест Аустралијан опена и пет УС Опена.
Јасно је је „велика тројка“ у последње две деценије владала тениском сценом, али јасно је и да нико није владар свих подлога осим Ђоковића. Нико у историји белог спорта није знао толико пута да освоји толико различитих турнира.
Свет је Новакова тврђава!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
СПОРТ
Најбољи тенисер свих времена!
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
СПОРТ
Ђоковић: И ја сам сумњао...
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
СПОРТ
Новакова режија – све у симболима Србије /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала