Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петнаести дан протеста у општинама на северу КиМ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПротест Срба у Звечану
Протест Срба у Звечану - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Протести у општинама на северу Косова и Метохије протичу и овог јутра уз велики број окупљених грађана испред зграда општина.
У Звечану је ситуација мирна, а свакако оно што обележава 15 дана протеста су свакодневни позиви међународне заједници упућене Приштини да раде на деескалацији ситуације.
Упркос томе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти наставио је са таргетирањем Срба на северу, које свакодневно именом и презименом оптужује за најтежа кривична дела.
Последња у низу је оптужба бившег директора тзв. косовске полиције Расита Ћаљаја који је у разговору са Куртијем питао да ли ће се процесуирати челници Српске листе Горан Ракић и Игор Симић. Они су од почетка протеста уз народ и свакодневно позивају на мир и уздржаност грађана, а чак су и 29. маја током разговора са командантом Кфора позивали народ на уздржаност и молили окупљене да никако не дође до инцидената са припадницима међународне мисије.
Са друге стране, народ окупљен испред металних баријера које је поставио Кфор не одустаје од својих захтева да се специјалци тзв. косовске полиције повуку из општина на северу, да се радницима омогући повратак на посао као и да се ослободе раније ухапшени Радош Петровић и Душан Обреновић, али и да се престане са таргетирањем Срба и прављењем фамозних спискова свих виђенијих Срба.
Петар Петковић  - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
СРБИЈА
Петковић: Екстремистичка политика Куртија подгрева екстремисте да нападају Србе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала