- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Преминуо Силвио Берлускони

© AP Photo / Andrew MedichiniЛидер партије "Напред Италија" Силвио Берлускони
Лидер партије Напред Италија Силвио Берлускони - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Силвио Берлускони је преминуо у 87. години у болници у Милану, јављају италијански медији. У последњих неколико година био је неколико пута хоспитализован. У априлу је лечен од инфекције плућа која је последица леукемије.
Силвио Берлускони рођен је 29. септембра 1936. године у породици банкарског радника. Године 1961. дипломирао је на Правном факултету Универзитета у Милану. Током студија Силвио је радио као певач на крузерима, а по завршетку факултета основао је компанију Едилнорд, која је постала позната по изградњи модерног стамбеног насеља на периферији Милана.
Седамдесетих година Берлускони се из грађевинског сектора преселио у сектор телекомуникација, а 1978. основао Фининвест холдинг, у оквиру којег је 1980. покренуо први национални приватни телевизијски канал Канал 5, а касније и Италија 1 и Рете 4. Берлусконијеве три телевизије спојена су у мрежу Медиасет, која се равноправно такмичи са државним каналима. Поред тога, у периоду од 1986-2017. године био је власник фудбалског клуба "Милан".
У јануару 1994. Берлускони је напустио руководство Фининвеста и формирао политичку партију „Напред, Италија!”, а већ у марту 1994. постао је премијер Италије. Прва Берлусконијева влада трајала је само 8 месеци због несугласица унутар владајуће коалиције.
Друга и трећа Берлусконијева влада биле су на власти 2001-2005 и 2005-2006. Два године касније, Берлускони је постао премијер по четврти пут. Та влада је трајала до 2011. године.
Суд је 2013. осудио Берлусконија на 7 година затвора у „случају Руби” због везе са малолетном проститутком и коришћења службеног положаја. Годину дана касније, оптужбе против Берлусконија су одбачене због недостатка доказа.
Према писању Форбса, Берлусконијево лично богатство се процењује на 7,3 милијарде долара.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала