- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ЕПС ускоро добија новог генералног директора

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICТермоелектрана у Костолцу
Термоелектрана у Костолцу - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
Пратите нас
Министар рударства и енергетике Дубравка Ђедовић изјавила је да очекује ће нови генерални директор „Електропривреде Србије“ бити изабран ускоро и да ће га именовати професионални Надзорни одбор.
„Нови надзорни одбор је прошле недеље најавио да ће бити расписан јавни конкурс. Мислим да је то најбољи начин и решење да се дође до генералног директора, то ће бити, очекујем, веома брзо. Реформама је предвиђено да влада више не именује генералног директора већ да то чини професионални Надзорни одбор и људи који су именовани и који ће се бавити и другим значајним питањима која се тичу пословања овог предузећа. Очекујем да се сличне реформе десе и у другим јавним предузећима и у другим енергетским јавним предузећима“, рекла је Ђедовићева за Танјуг.
Што се тиче реформе ЕПС-а, она је истакла да та реформа нема везе са тиме како је пословао ЕПС, већ да се сви слажу да нам требају промене и да треба да променимо начин управљања.
„Сви сматрамо да треба да професионализујемо управљање у нашим јавним предузећима генерално. Кренули смо од највећег и најважнијег, пре свега за нашу привреду. Поређење резултата је незгодно, јер смо ове године имали добру хидрологију, благу зиму, повећање цена струје, што је позитивно утицало на пословање ЕПС-а“, казала је Ђедовићева.
На питање зашто су у Србији цене малопродајних нафтних деривата у порасту поред тога што је цена сирове нафте на светском тржишту месецима уназад у паду, Ђедовићева је напоменула да је прошле недеље заправо било благог пораста на тржишту.
Битно је, додала је, да се диверзификују правци снабдевања па тако и да очекује да се веома брзо потпише и уговор о међусобној сарадњи пре свега са Мађарском о изградњи нафтовода између Србије и Мађарске и тиме се обезбеди нови алтернативни извор снабдевања.

Независност у производњи струје стратешки циљ Србије

Ђедовићева је истакла да су нашој држави главни циљеви да буде енергетски независна, да има најниже могуће цене енергената за грађане и привреду и да планира адекватно транзицију ка чистим изворима енергије.
Она је навела да је стратешки циљ владе, њеног министарства и државне политике да Србија буде независна од било ког увоза, јер тада, како је рекла, зависите од промена цена на тржишту.
„То вас уводи у ризике. Свакако је наш стратешки циљ да се не ослањамо, а у међувремену морамо да пребродимо неки период. Гаса немамо довољно, па се ослањамо на увоз, али што се тиче електричне енергије желимо да се ослонимо на сопствене ресурсе по најмањој могућој цени. То захтева улагања, захтева време, али морамо да идемо напред“, поручила је Ђедовићева.
Она је рекла да и даље увозимо угаљ зато што немамо довољно сопствених ресурса ни количински, ни довољне калоријске вредности, дакле, ни у погледу квантитета, ни квалитета.
„Није се улагало довољно у рударску опрему. Држава је прошле године издвојила велику количину новца за набавку рударске опреме, али треба да прође време да се то реализује. Производња је недовољна, мања је него прошле године. Предузеће је планирало увоз четири милиона тона на годишњем нивоу да би се то надокнадило, али се надам да ће се те количине смањивати. То ће зависити од тога колико се буде подигла наша производња“, навела је Ђедовићева.
ЕКОНОМИЈА
И норвешки стручњаци међу новим члановима Надзорног одбора ЕПС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала