- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“

© AP Photo / Michael ShtekelТеретни брод Razoni у луци у Одеси
Теретни брод Razoni у луци у Одеси - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин изјавио је да руска страна размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“, поготово што Украјина користи коридоре за нападе дроновима.
Како је рекао, западне земље су поново превариле Русију – ништа нису урадиле по питању либерализације испоруке руског жита на страна тржишта.

„Имам у виду транспорт, осигурање, плаћања, прикључивање наше 'Россељхозбанке' на СВИФТ. Било је свакаквих услова које су западњаци требало да испуне под руководством УН. Ништа није урађено. Сада размишљамо о томе да изађемо из тог 'прехрамбеног споразума'“, рекао је руски лидер на састанку са ратним репортерима, истакавши да Украјина стално користи коридоре "прехрамбеног споразума", којима плове бродови, за лансирање поморских дронова.

Такође је истакао да је продаја жита у оквиру прехрамбеног споразума „главни извор девизног прихода“ Украјине.
„Чини ми се, а можда грешим, да је то данас главни извор девизног прихода за Украјину. Све остало је практично пропало“, рекао је руски лидер.
Како је додао, Русија не учествује у прехрамбеном споразуму ради Украјине, него ради пријатељских земаља у Африци и у Латинској Америци.
„Свима је јасно да то одговара и нашим интересима – да сачувамо добре, стабилне односе са делом света који не подржава агресивне акције Запада и њихових сателита у Украјини. Жито пре свега треба да иде у најсиромашније земље света“, рекао је Путин.
Како је додао, Русија је спремна да бесплатно испоручује жито да афричким земљама које до њих не долази у оквиру „прехрамбеног споразума“. По речима Путина, о томе питању ће се разговарати са лидерима афричких држава.
Такође је казао да је од укупне количине испорученог украјинског жита само нешто више од три одсто отишло у најсиромашније земље, а преко 40 одсто у земље ЕУ.

Прехрамбени споразум

Русија је продужила црноморску иницијативу на 60 дана. Небензја је раније у писму заменику генералног секретара УН за хуманитарна питања Мартину Грифитсу указивао на то да у контексту „прехрамбеног споразума“ морају бити решени следећи проблеми: поновно укључиваље Руске пољопривредне банке у систем СВИФТ, обнављање испорука пољопривредне технике у Русију, укидање ограничења на осигурање и омогућавање приступа лукама за руске теретне бродове, обнављање рада цевовода за амонијак „Тољати – Одеса“, деблокада рачуна и финансијске делатности руских компанија за производњу ђубрива.
Црноморску иницијативу потписали су 22. јула прошле године представници Русије, Украјине, Турске и Уједињених нација у Истанбулу, а њом је предвиђен извоз украјинског жита, хране и ђубрива Црним морем из три луке, укључујући одесу. Усаглашавањем пловидбе бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу. Председник Русије Владимир Путин је прошлог септембра указао на то да Запад извози већи део украјинског жита у своје државе, уместо у афричке земље, којима је оно неопходно.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Специјална операција у Украјини
Путин: У току напад украјинских снага из четири правца, без успеха, губици катастрофални
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала