- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Вашингтон пост“: САД праве план реорганизације Савета безбедности УН

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
У администрацији америчког председника Џозефа Бајдена предлажу да се шест чланова без права на вето допунски укључи у Савет безбедности УН, пише лист „Вашингтон пост“.
Та иницијатива ће, сматрају у администрацији америчког председника, обновити поверење у Савет безбедности УН који, испоставља се, не може да спречи глобални конфликт, између осталог и да утиче на ток војног конфликта у Украјини.
Како наводи лист, стални представник САД при УН Линда Томас-Гринфилд одржава консултације са дипломатама из 193 државе-чланице организације како би добили повратне информације о потенцијалном проширењу Савета безбедности. Надају се да ће сва мишљења бити обједињена пре јесење седнице Генералне скупштине у Њујорку.
План САД предвиђа да се додели још шест допунских сталних места у Савету безбедности УН без права на вето. Бајденова администрација на тај начин жели да истакне све већу улогу земаља у развоју у савременој политици.
Џозеф Бајден је одобрио план реорганизације Савета безбедности, иако администрација америчког председника сматра да ће реформа наићи на противљење постојећих сталних чланова Савета безбедности. Међутим, администрација председника САД је спремна да изврши притисак на доношење ове одлуке, покушавајући тако да исправи репутацију УН и Савета безбедности.
Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
СВЕТ
Председник Бразила: Савет безбедности УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала