Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Западни ветар у леђа Куртију – алармантно на северу Косова

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Пратите нас
Нисам ни очекивао да ће Квинта лупити неке „пацке“ Аљбину Куртију и то се види по пет тачака које је он изнео после састанка о томе како до деескалације ситуације на северу Косова из које се јасно види да ништа не иде у прилог Србима, циљ је - отерати Србе.
Ово је коментар Зорана Анђелковића, бившег председника Привременог Извршног већа Косова и Метохије, на Куртијев план у пет тачака настао као епилог разговора са амбасадорима Квинте у Приштини.

Уместо деескалације уследила ескалација

Курти је план упутио и високом представнику Европске уније Жозепу Борељу, али одговор још увек није добио.
Прва тачка Куртијевог плана која се односи на владавину права на северу, а према којој је потребно „хитно привођење правди свих који су применили насиље над косовском полицијом, НАТО војницима и новинарима“, изгледа да је већ почела јер су хапшења Срба уз сузавац и сцене као из акционих филмова већ почела, пред очима преплашених цивила - Срба. Звуци сирена за узбуну и долазак нових снага косовске полиције за разбијање демонстрација изгледа да и јесте тај Куртијев "план о деескалацији" који треба читати као план за још јачу ескалацију на северу Косова.
Анђелковић каже да је јасно да Куртијевог план има заправо за циљ да протера Србе, да их застраши и да у томе има помоћ Квинте.
„Јасно је да је план да Косово и Метохија буду етнички чиста средина без Срба и да је ова најава хапшења директно упућена ка Србима,“ упозорава Анђелковић.

Циљ је очистити Косово и Метохију од Срба

По њему, у истом тону су и друга и трећа тачка Куртијевог плана у којима се тражи „моментално повлачење насилних група и заустављање криминалних активности“, као и примена „предлога Владе Косова да косовска полиција и Кфор или Еулекс обављају заједничке безбедносне процене сваких 15 дана, на северу“.
„Из овога се не види да косовске снаге безбедности треба да се повуку са севера Косова, као ни њихови градоначелници из зграда српских општина. Него се оставља простор да такво стање остане до нових избора за четири српске општине на северу Косова, које је Курти најавио у четвртој тачки плана,“ истиче Анђелковић.
Пета тачка која се односи на наставак дијалога у којој се каже „Косово и Србија треба одмах да се врате за преговарачки сто“ и да се лидери две, како је рекао Курти, „земље“ састану на високом нивоу ове недеље у Бриселу, за Анђелковића није спорна.

Београд не бежи од дијалога

„Београд никада није бежао од дијалога, напротив. Али треба знати шта је на столу за преговарање јер оног што ми захтевамо, а то је формирање ЗСО, нема нигде у овом Куртијевом предлогу,“ примећује Анђелковић.
Курти је још рекао и да је овим планом изразио спремност за деескалацију ситуације на северу, као и да ЕУ има мисију за владавину права на Косову - Еулекс, и да она „није нигде потребнија него на на северу Косова“. Осврнуо се и на нове изборе на северу, и објаснио да је његова понуда заснована на одговорности коју има и да чека одговор и даљи разговоре са Бриселом о овом питању.
Курти очекује и да Брисел и Борељ оцене спремност Косова за заједничку процену безбедности на северу, и за одржавање нових ванредних избора без, како каже, одређивања датума за њих.
косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СРБИЈА
Специјалци упали у зграду: Објављен видео хапшења Србина у Косовској Митровици
СРБИЈА
Курти представио план од пет тачака, међу њима и избори на северу Косова
Специјалне снаге тзв. косовске полиције држе на нишану пролазнике током хапшења Србина у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
СРБИЈА
Хаос на северу КиМ: Србину ког су ухапсили приштински специјалци одређено задржавање /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала