Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Звечан: Скуп подршке због ухапшених Петровића и Обреновића

Пратите нас
У Звечану је данас одржан скуп подршке Душану Обреновићу и Радошу Петровићу који се од 29. маја налазе у притвору у Гњилану.
Грађани окупљени испред општине носе транспаренте којима траже слободу за ухапшене Србе и питају међународну заједницу - Зашто не реагује?
На транспарентима пише „Сви смо ми Радош и Душан“, „Радош и Душан страдају без кривице!“, „ЕВРОПО, да ли видиш неправду над Радошем и Душаном?“, „Монтирани процеси против Радоша и Душана, а шта каже ЛАЈЧАК?!“, „На Косову нема права и правде за Србе!“, „Слобода за све заточене Србе“, „Курти те тужи, Курти ти суди! ДОСТА ЈЕ!“, „Неће нас сломити Куртијев казамат!“ и други.
Сестра Душана Обреновића, Селма Муратовић, подсетила је да је њен брат ухапшен без икакве кривице, док је мирно седео на земљи и протестовао против „неправде и силе“.
„Две недеље како страхујемо и стрепимо за њега. Две недеље које су ми као две године. Сваки дан је мука. Када сма га посетила у притвору, био је сам, претучен и пребијен. Те слике њега са повредама мене и данас боле. Шта је мој Душан било коме крив, шта је нажао урадио? Ништа. Никога не мрзимо, никоме зло не мислимо, а држе га у затвору као највећег криминалца. Да ли то неко на свету, у Европи види, да ли неко види његове ране, нашу муку, да ли неко види доказе да су невини? Желим да пружим подршку и Радошевој породици. Знам колико им је тешко, мука нас је окупила. Само тражимо слободу, право и правду за за Душана и Радоша, јер ништа нису криви. Хвала свима који нас нису заборавили, који се боре да истина о Душану и Радошу изађе на видело“, рекла је Селма Муратовић окупљенима, преноси Танјуг.
Адвокат Предраг Миљковић показао је слику претученог Душана Обреновића.
„Као што сте видели, тог 29. маја само 50 метара одавде ухапшени су са земље Душан Обреновић и Радош Петровић. Ухапшени су док су мирно протестовали, мирно изражавали свој став и незадовољство. Данас се мом брањенику стављају на терет четири кривична дела. То су најозбиљнија кривична дела. Ако је он то извршио, ја онда не могу да верујем таквом правосудном систему. Мој брањеник је невин, ово што сте видели је једина истина. Ја ћу се за ту истину борити до задњег атома своје снаге. Данас је 15. дан како су обојица у притворном центру у Гњилану. Желим да им одавде сви пружимо снаге да издрже и да им поручимо да их нико није заборавио“, рекао је Миљковић.
Бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић подсетио је у како тешкој ситуацији живе Срби на Косову и Метохији.
„Две недеље грађани општине Звечан немају приступ својој општини, радници општине свакога дана покушавају да дођу до својих радних места, наши професори, наставници, наши ђаци немају приступ својој школи. Наше комшије овде у овој згради, у улици Краља Милутина, ограђени бодљикавом жицом живе као у гету. Војник Кфора их прати до стана, војник Кфора треба да га испрати из стана. Да ли Европа види у 21. веку како Срби тешко живе“, упитао је Миловић.
Председница Удружења родитеља деце са сметњама у развоју Ивана Ракић појаснила је како цела ситуације утиче на живот деце.
„Знате, тешко је објаснити зашто деца не могу у школу, зашто не могу да се играју, а посебно је тешко објаснити нашој деци из Центра зашто не могу да дођу у дневни центар и ту се едукују, друже и играју са својим другарима. Ми у Удружењу родитеља смо се дуго борили и радили на томе да деца са сметњама у развоју буду прихваћена у заједници, да не буду изолована и да им се живот не своди само на пут од куће до школе и обрнуто. Ова ситуација нас враћа више корака уназад и наша деца сада време проводе само у кући“, рекла је Ракић.
Радош и Душан су ухапшени у понедељак 29. маја, док су мирно седели и протестовали испред општине Звечан.
На видео снимцима, који су се у међувремену појавили, види се да они нису учествовали у немирима, да их је Кфор док су седели повукао и предао Косовској полицији.
Адвокат Обреновића рекао је тада да је његов клијент брутално претучен и да му је лик измењен до непрепознатљивости.
Петар Петковић, Александар Вучић и Милан Радојичић - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2023
СРБИЈА
Срби са КиМ упознали председника са ситуацијом на терену
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала