Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ одговорио Куртију: Ваш план не решава кључне елементе

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIЗаставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини
Заставе ЕУ и Косова на главном тргу у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел изјаснио се о предлогу за решавање кризе на северу Косова који је поднео премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, и испоставио му списак мера неопходних за смиривање ситуације на северу Косова.
Портпарол Европске комисије објавио је интегрални текст одговора Жозепа Бореља, високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност на писмо премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, коме је недвосмислено предочио да ће изостанак деескалације резултирати негативним последицама о којима су обавештене све државе чланице ЕУ.
„Не решавате неке од кључних елемената који су изазвали кризу, а који се морају решити да би се повратио мир на северу Косова“, указао је Борељ, преноси Танјуг.
Он је подсетио Куртија да се од њега очекује да примени елементе за деескалацију који су усаглашени договором 27 земаља чланица ЕУ и САД наводећи да је први корак у том смеру да четири градоначелника у општинама на северу КиМ привремено обављају своје дужности изван општинских здања.
„Градоначеолници Зубиног Потока и Звечана већ су то учинили. Верујемо да ће и градоначелници Лепосавића и Северне Митровице, који су и чланови ваше странке, убрзо учинити исто“, наводи се у одговору Бореља.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност подсетио је Куртија да се од њега тражило да моментално без одлагања обустави све полицијске операције у близини општинских здања на северу Косова и да нареди повлачење снага специјалне полиције са тих локација.
„Од Србије смо тражили да подржи повлачење радикалних група са овог подручја, а након деескалације спремни смо да разговарамо детаљније о безбедносним опцијама са КФОР-ом и Еулексом у ове четири општине“, наводи Борељ у свом одговору и подсећа Куртија да је тражено да се што пре одрже превремени избори у ове четири општине на северу КиМ и то на инклузиван начин „јер се очекује да косовски Срби учествују на њима“. Борељ је изразио спремност да организује састанак на највишем нивоу са председником Србије Александром Вучићем, под условом да Курти обезбеди деескалацију и нужне предуслове за превремене изборе.
„ЕУ и САД су уложиле велики труд у процес нормализације и желе да се увере да тај процес напредује. Ако сте спремни да предузмете ове нужне кораке састанак би могао да се организује у веома кратком року“, истакао је Борељ.
Коментаришући предлог Куртија о заједничким безбедносним проценама, Борељ је указао да се о томе може разговарати тек после деескалације ситуације.
„Међутим, то подразумева да ћете ви у потпуности уважавати процене и мишљења Еулекса и КФОР-а, понашати се партнерски према њима што значи и да ћете своје одлуке најпре координисати са њима. Са жалошћу констатујемо да то није био случај током јучерашњих операција у Северној Митровици. Све будуће мере у оквиру владавине права на северу КиМ мораће да се разматрају и појединачно процењују са Еулекс и КФОР“, предочио је Борељ и указао да су претходни догађаји потврдили да међународни партнери не могу дати подршку свим мерама које су предузимале власти тзв. Косова под изговором спровођења владавине права.
СРБИЈА
Курти представио план од пет тачака, међу њима и избори на северу Косова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала