- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Марији Кањас награда „Underground Spirit“ Фестивала европског филма Палић

© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма Палић/Paula RosellМарија Кањас
Марија Кањас - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Шпанска мултимедијална уметница Марија Кањас добитница је овогодишње награде „Underground Spirit“ коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије.
Дела Марије Кањас су пуна ироније, са доминантним критичким и контрадикторним смислом у инсталацијама и видео радовима који истражују границе између фикције и стварности.
У свом делу бави се снимањем и прикупљањем аудиовизуелног материјала којим се износе критички дискурси који се односе на колективне имагинације о традицијама, стереотипима или родовима, користећи се класичним и експерименталним филмом и бројним ресурсима који карактеришу њен еклектични и иронични приступ.

Контроверзне инсталације

Једна од најконтроверзнијих инсталација Марије Кањас је „Наслеђена супстанца“, коју је створила у сарадњи са Хуаном Ромером, а изложена је 1999. године у простору „Зона у успону“Андалузијског центра за савремену уметност (ЦААЦ).
© Фото : Спутњику уступио Фестивал европског филма Палић/Lola MontielМарији Кањас награда Фестивала европског филма Палић
Марији Кањас награда Фестивала европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Марији Кањас награда Фестивала европског филма Палић
У делу „Буди зла (Севиља ђавола)“ из 2013. уметница суочава противречан однос који одржава са својим рођеним градом кроз, како сама каже, „оштро и гротескно путовање кроз суштину Севиље у њеној најдубље укорењеној традицији и њеним изванредним изведбама које одају почаст људима не само као извору фолклорног материјала, већ и као аутентичним протагонистима историје“.
У делу „Свети трилер“ (2011) долази до необичног сусрета између Мајкла Џексона и оркестра братства током Ускршњег поста.
Била је директорка „Animalario TVProducciones“, платформе за експерименталну аудиовизуелну уметност која истражује различите начине стварања као што су музички спотови, видео арт, дигитална слика, инсталације и интернет пројекти.

Добитници награде – од Жилника до Карпа Године

Добитници награде биће посвећен омаж програм у биоскопу „Абазија“, у оквиру којег ће бити приказани изабрани кратки филмови настали у последњих десетак година.
Награда „Underground Spirit“, установљена 2008. године, додељена је до сада Ф.Ж. Осану, немачком редитељу Улију М. Шупелу, домаћем редитељу Желимиру Жилнику, Норвежанину шкотског порекла Јерну Уткилену, шведском редитељском тандему Ола Симонсону и Јохану С. Нилсону, француском аниматору Едуару Салијеру, мађарском двојцу - браћи Бухаров, уметничкој групи пет шпанских редитеља коју је британски филмски магазин „Sight & Sound“назвао „Електричним јахачима Апокалипсе”, те југословенском и словеначком директору фотографије и редитељу, једном од зачетника црног таласа Карпу Години, француском аниматору, редитељу и визуелном уметнику Бертрану Мандикоу, италијанској редитељки и сценаристкињи Тици Кови и аустријском редитељу и фотографу Рајнеру Фримелу, француском редитељу Жану Шарлу Ију, аустријској редитељки и монтажерки Сари Фгаиер, румунској продуценткињи Ади Соломон, и шведском сниматељу и директору фотографије Иштвану Борбашу.
Јубиларни 30. Фестивал европског филма Палић биће одржан од 15. до 21. јула на Палићу и у Суботици, док богат предфестивалски програм почиње већ првог дана јула.
Маргарета фон Трота - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
КУЛТУРА
Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула: Гошћа глумица и редитељка Маргарета фон Трота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала