- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Обиљежен Дан Русије у Црној Гори, руски амбасадор послао снажну поруку /фото/

© Sputnik / Бобан НововићОбележен Дан Русије у Црној Гори
Обележен Дан Русије у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
На Плавници је одржан пријем поводом Дана Русије, а руски амбасадор у Црној Гори Владислав Маслеников је на свечаности поручио да је Руска Федерација данас јака и самопоуздана држава која брани свој суверенитет и подсетио на руску пословицу да је стари пријатељ бољи од два нова.
Након интонирања руске и црногорске химне, амбасадор Русије у Црној Гори је изјавио да је 12. јун тачка одбројавања најновије историје руске државе и један од важних датума историје руске државности.
„Овог дана са поносом се сјећамо побједа и постигнућа многих покољења наших предака који су упорно гурали нашу земљу напријед ка бољој будућности, а нијесу заборављали прошлост... Наше традиције духовни темељи и моралне вриједности су се стварали и јачали вјековима, и све то уједињује наш вишенационални народ и данас. Као што је рекао истакнути руски филозоф Иван Иљин: ‘Бити Рус значи вјеровати у Русију онако као што су у њу вјеровали сви велики руски људи, сви њени генији и њени градитељи. Само на овој вјери можемо утврдити нашу борбу за Русију и нашу побједу‘“, рекао је Маслеников.
Он је истакао да је Руска Федерација данас јака и самопоуздана држава која брани свој суверенитет и демонстрира уједињеност друштва пред изазовима који стоје пред њом.
„Наша земља је један од кључних играча на међународној арени, стална чланица Савјета безбиједности УН, води одмјерену политику, водећи рачуна о својој посебној одговорности у очувању међународног мира и безбиједности”, поручио је Маслеников.
Амбасадор Маслеников је навео да у овим прекретним временима Русија тежи ка стварању хармоничног и праведног мултиполарног свјетског поретка заснованог на равноправној сарадњи и даје озбиљан допринос очувању стратешке стабилности, глобалне равнотеже, спречавању спољњег диктата и хегемоније

„Наша земља не води политику ка изолацији, нема никаквих предрасуда и непријатељских намјера према другим земљама, отворена је за конструктивно партнерство на начелима равноправности и узајамног поштовања интереса”, поручио је Маслеников.

Амбасадор је указао да је у условима спољних притисака руска економија показала одрживост и позитивну динамику — расте спољнотрговинска размјена земље, развој савремене инфраструктуре, јача се технолошки суверенитет, свемирска и ИТ технологија, вјештачка интелигенција, напредна зелена технологија....
„Као што се већ то дешавало у руској историји, потешкоће нас чине још јачим”, поручио је Маслеников.
Амбасадор је подсјетио на Берлински конгрес, када је уз активно учешће Русије Црна Гора добила међународно признање као држава.
„Нажалост, актуелни ниво руско-црногорских односа не одговара нити потенцијалу вишевјековног пријатељства између наших земаља, нити очекивањима братских народа. Како неки црногорски политичари кажу – ми смо мала земља, зависимо од партнера, поставља се питање да ли је Црна Гора била већа у доба Светог Петра Цетинског или краља Николе. Сложених страница у историји наших односа било је и раније. Када се на прелазу 19. и 20 вијека министар иностраних послова Црне Горе Гавро Вуковић сјекирао због тих проблема у нашим односима, просто није знао да је ипак био срећан човјек“, истакао је руски амбасадор и додао да је најмрачнији час је пред зору и да је увјерен да ће овај сложен период смијенити раст у билатералном дијалогу.
„Међутим управо пријатељски, чак и братски однос између народа наших земаља који његују вишевјековну историјску културну и духовну блискост, дају наду и шансу за побољшање односа између наших земаља. Амбасада Русије у Црној Гори је свакако захвална на подршци обичних Црногораца коју осјећамо свакодневно”, поручио је Маслеников и подсејтио на руску пословицу да је стари пријатељ бољи од два нова.
Свечаности, коју је организовала Амбасада Русије у Црној Гори, присуствовали су представници дипломатског кора, митрополит Јоаникије, митрополит Кирил, представници црногорских партија Милан Кнежевић, Андрија Мандић, предсједник одбора за међународне односе у Скупштини и Црне Горе Миодраг Лекић, градоначелници неколико црногорских градова....
Присутни су могли да виде изложбу цртежа коју је отворила Ирина Антанасијевић, директорка Руског научног института у Београду, о борби црногорског народа за ослобођење од Турака.
Председник Србије Александар Вучић и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
СРБИЈА
Вучић на пријему у руској амбасади; Боцан-Харченко поручио - Нема промене сарадње Србије и Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала