Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић на пријему у руској амбасади; Боцан-Харченко поручио - Нема промене сарадње Србије и Русије

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко
Председник Србије Александар Вучић и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Не постоји ниједна назнака за промену доследног става председника Србије и Београда, а пре свега у оном што је пресудно – апсолутно смо убеђени да неће бити признања Косова и да нема промене сарадње с Русијом, поручио је амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, обраћајући се окупљенима на пријему поводом Дана Русије.
Поздрављајући госте, амбасадор Русије је подсетио на речи председника Путина да је Дан Русије пре свега празник националног, народног јединства који симболизује оданост патриотизму и да је то свето наслеђе.
„Јединственост нашег вишенационалног народа сада је од пресудног значаја и за дешавања везана за СВО али пре свега због тога што је народ у Русији јединствен и даје пуну подршку председнику што је најважнији услов да буде испуњен задатак председника као врховног команданта. Исто тако, доћи ћемо с нашим пријатељима до стварања новог међународног поретка“, додао је Боцан-Харченко и истакао да реализација тога иде тешко због жеље Запада да сачува постојећи поредак.
Одговор, ако се питамо шта је нови међунаронди поредак, можемо да дајемо читав дан али суштина је, како је рекао, суверена једнакост свих држава и праведна сарадња, поштовање и уважавање вредности сваког народа и безбедност на глобалном нивоу на основу интереса и безбедности сваког народа на земаљској кугли.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПријем у руској амбасади поводом Дана Русије
Пријем у руској амбасади поводом Дана Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пријем у руској амбасади поводом Дана Русије
Што се тиче привреде, према речима Боцан-Харченка, одговор је такође веома јасан – да свака држава уз најширу могућу међународну сарадњу и интеграцију живи о свом трошку а не тражи да живи на леђима других држава што Запад жели да сачува.

„Наравно, доћи ћемо до успостављања новог међународног поретка, у то нема сумње“, поручио је Боцан-Харченко. Он је нагласио да нису остварена очекивања Запада да ће доћи до међународне изолације Русије и да је уместо изолације, сасвим очигледно, настала нова фаза интеграције, развој евроазијских интеграција, интеграција у оквиру ШОС и БРИКС. Ту су, рекао је, и Кина и Индија, односно међународна већина.

Како је истакао, Русија ту не тражи да је сви слушају и да сви стану у један ред, али да постоји пуно разумевање ставова Москве.
Наравно, Србија је међу овим земљама, рекао је амбасадор, јер у својим стратешким циљевима она има доследан и веома одређен став неутралности и неукључивања у војно-политичке организације.

„Још је важна и сарадња према истоку, са Русијом и Кином. За нас је поштовање националних интереса Србије најбоља опција за развој билатералних односа, а без обзира на оно што чујемо скоро сваког дана, не постоји ниједна назнака за промену доследног става председника Србије и Београда а пре свега у оном што је пресудно – апсолутно смо убеђени да неће бити признања Косова и да нема промене сарадње с Русијом“, рекао је руски амбасадор.

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић, Александар Боцан-ХАрченко и Ивица Дачић на пријему у амбасади Русије у Београду
Александар Вучић, Александар Боцан-ХАрченко и Ивица Дачић на пријему у амбасади Русије у Београду - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Александар Вучић, Александар Боцан-ХАрченко и Ивица Дачић на пријему у амбасади Русије у Београду
Што се тиче наше сарадње, како је констатовао, Русија је свесна да се Србија не придружује санкцијама што ствара прилику да идемо даље.
„Не могу да кажем да је то лако јер се Србија налази у окружењу земаља које су увеле санкције али има корака унапред а најважније је да постоји поверење и заједнички интерес који одговара националном интересу и Русије и Србије који одговара јачању наших веза, духовних, културних али и привредних“, закључио је амбасадор.
У руској амбасади у Србији организован је пријем поводом Дана Русије, државног празника установљеног поводом усвајања Декларације о државном суверенитету Руске Федерације, а међу гостима је и председник Србије Александар Вучић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић и Александар Боцан-Харченко
Александар Вучић и Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Александар Вучић и Александар Боцан-Харченко
Међу присутнима су, поред председника Србије, били и министар спољних послова Ивица Дачић, министарка енергетике Дубравка Ђедовић, бројни амбасадори, укључујући амбасадорку Кине Чен Бо, многи представници странака, научног и културног живота Србије и СПЦ и РПЦ, као и представници Војске Србије.
Пријему су присуствовали и бивши председник Србије Томислав Николић, владика Стефан и старешина подворја РПЦ у Србији Виталиј Тарасјев, директор "Пошта Србије" Зоран Ђорђевић, академик и бивши амбасадор Славенко Терзић и Золтан Дени, посланик СПС који је током агресије НАТО оборио амерички "невидљиви авион".
Дан Русије обележава се сваке године од 12. јуна од 1992. у част усвајања декларације о државном суверенитету Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике 12. јуна 1990.године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала