- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шеф НАТО најавио дугорочни план помоћи Украјини

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг најавио је да ће на састанку министара одбране Алијансе бити размотрен план дугорочне војне помоћи Украјини.

„Разговараћемо о вишегодишњем пакету помоћи за Украјину како бисмо се уверили да Украјина може сама да се заштити у дугорочној перспективи и да пређе са совјетских стандарда на наше и да реформише сектор одбране. Ми морамо да будемо сигурни да ће Украјина после рата имати поуздане гаранције безбедности и да Русија не може поново да крене у напад“, рекао је Столтенберг на прес конференцији уочи састанка министара одбране.

Такође, на седници групе за нуклеарно планирање биће размотрено питање распоређивања нуклеарног оружја Русије на територији Белорусије, додао је он.
Како је рекао, дводневни састанак министара одбране почеће седницом Контакт групе за испоруке оружја Украјини и комисије НАТО-Украјина.
Он је потврдио неизбежност губитак западне технике коју користе украјинске снаге, напомињући да ће детаљну информацију о томе очекују сутра од украјинског министра одбране Алексеја Резникова.
„Када је у питању контраофанзива великих размера наравно да ће бити губитака а то се односи и на технику НАТО“, навео је шеф НАТО.
Министри одбране ће размотрити и обуку украјинских пилота што ће отворити могућност за испоруку Кијеву авиона Ф-16.
Према његовим речима, чланице НАТО ће на предстојећем самиту у Виљнусу усвојити план о размештању више од 300.000 војника на територији Алијансе уз подршку из ваздуха и са мора.

„Алијанса ће усвојити план ..о размештању више од 300.000 војника уз подршку ваздушних и поморских снага“, рекао је Столтенберг на конференцији за медије уочи почетка дводневног састанка министара одбране Алијансе у Бриселу.

Самит у Виљнусу одржава се 11. и 12. јула.
Генерални секретар није искључио да ће на самиту у Виљнусу бити постигнут договр о чланству Шведске.
„Верујем да је то могуће….напорно радимо у том правцу“, рекао је шеф НАТО и додао да у сваком слушају Шведска треба да постане део Алијансе што пре.
Он је додао да Алијанса нема намеру да се трансформише у глобални савез и да прима нове чланове, као што су азијске земље.
„НАТО јесте и планира да остане евроатлантски савез, не намеравамо да се трансформишемо у глобалну организацију и да примамо нове чланове из Азије", рекао је он на питање новинара из Кине.
Поновио је да НАТО остаје одбрамбени савез.
Председник Русије Владимир Путин  - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
Специјална операција у Украјини
Путин: У току напад украјинских снага из четири правца, без успеха, губици катастрофални
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала