Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Плашим се да смо прешли Рубикон — Курти жели рат

© Sputnik / Лола Ђорђевић Александар Вучић
 Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом дешавања на Косову и Метохији, да се налазимо на раскрсници — да ли ћемо и даље имати мир или не. Навео је да Курти по сваку цену жели да изазове рат.
„Постоји један човек на Балкану који жели да изазове рат и сукобе по сваку цену – реч је о Аљбину Куртију. Увек сам се трудио да тражим код нас могућност за компромисе. Плашим се да смо прешли Рубикон“, рекао је Вучић за РТС.
Вучић је навео да ће повратак у нормалу бити тежак, а да ће Србија дати све од себе да се то догоди.
Како је навео, не може Курти да забрањује увоз српске робе по прописима који данас постоје.
„Не смеју то да ураде по ЦЕФТИ. Глађу желе да изнурују народ на северу КиМ, да их оставе без хлеба, млека и свега другог. Највећи део пецива ти људи добијају из Рашке. То показује намеру Приштине да заувек протерају Србе са Косова и Метохије“, оценио је председник Србије.
Вучић је поручио да, упркос мерама Приштине, Срби на северу КиМ неће бити ни гладни ни жедни.

„Куртијев је једини циљ, пошто је знао да се одржавају састанци у Бриселу, желео је јуче да изазове сукобе, преко својих служби и неколико својих Срба у Северној Митровици који би изазвали немире, не би ли ми реаговали лоше – хоће рат и да Србија буде кажњена због тога“, рекао је Вучић.

Приштина каже да неће да прима робу из централне Србије и то доноси на тако махнит начин, приметио је председник, додајући да озбиљни људи не доносе на тај начин тако важне одлуке које ускраћују живот људима на КиМ.
Вучић је показао и документ у коме пише да су припадници косовске полиције ухапшени тачно 1,83 километра од административне линије и да ћемо тек видети стварне намере ухапшених Албанаца.
„Могуће да су имали озбиљније планове, да су имали одређене информације и да су неке људе чекали због ликвидације или хапшења, честитам нашој полицији која се понашала озбиљно и одговорно“, навео је председник.

О састанку са представницима Квинте

Вучић је рекао да је данас показао представницима земаља Квинте писани гарант Кфора и ЕУ, који је добио на почетку протеста на северу КиМ да неће бити хапшења, а да су га они молили да проба да утиче да ситуација даље не ескалира.
„Ништа ми из Квинте нису одговорили кад сам им показао гарантије“, истакао је Вучић.
Вучић је рекао да је са командантом Кфора Анђелом Ристућом имао коректан разговор.
„Показао сам му снимак где се виде Обреновић и Петровић и да они ништа нису урадили, а да им је продужен притвор, зашто‚ јер су их пребили од батина у притвору“, рекао је Вучић и додао да му је командант Кфора пренео да зна за тај снимак.
Он је казао и да је имао тешку ноћ током које је покушао да смири људе на северу.
„Тамо имате мање од један одсто оних који хоће да иду против Београда, а у корист Приштине, али срећом већина жели да сачува мир“, рекао је Вучић.
Када се ради о Милуну Миленковићу Лунету који је јуче ухапшен, Вучић се упитао за шта је он тачно крив.
„Кажу крив је за догађаје испред изборне комисије где су долазили да показују силу и кажу да је неко бацио каменицу. Он није бацио, али је био присутан“, казао је Вучић.
Када се ради о изборима одржаним 23. априла, Вучић је казао да је циљ Приштине био да у просторије општина, у којима никада нису били, поставе некога да би понизили српски народ.
„Тада су почели протести. Пре Миленковића Лунета ухапсили су Душана и Радоша и упуцали Гаљка у леђа, а нико не одговара за то, сви се праве луди“, рекао је Вучић.
Подсетимо, припадници специјалних јединица српске полиције ухапсили су на територији централне Србије тројицу до зуба наоружаних припадника косовских специјалаца. Сва тројица била су наоружана аутоматским оружјем и у пуној ратној опреми са џи-пи-ес уређајима, мапама и другом опремом.
Убрзо након тога, Приштина је донела једнострану одлуку да забрани улаз робе из централне Србије на територију Косова и Метохије.
Припадници тзв. специјалних снага Косова на северном делу Косово и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
СРБИЈА
Петковић: Ухапшена терористичка банда, српска полиција ногом није крочила на територију КиМ /видео/
Блокада на Јарињу - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2023
СРБИЈА
Почела примена једностране одлуке Приштине: Враћен шлепер са српском робом са Јариња /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала