- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Кијев ће објаснити Белгији узроке употребе западног оружја у Белгородској области

© Sputnik / Таисия Лисковец / Уђи у базу фотографијаПоследице напада украјинске диверзантске групе у Белгородској области
Последице напада украјинске диверзантске групе у Белгородској области - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
Украјина ће спровести истрагу о употреби оружја које је испоручила Белгија у нападима диверзаната у Белгородској области и обавестиће Брисел о њеним резултатима, саопштила је агенција Белга, позивајући се на изворе.
„Истрага је већ почела“, рекао је саговорник агенције.
Брисел је Кијеву прво упутио званичан захтев у којем је затражио да се разјасне околности употребе оружја белгијске производње у нападима у Белгородској области, али га је украјинска страна оставила без реакције. Затим је белгијска министарка одбране Лудивин Дедондер одлучила да о овом питању разговара са украјинским колегом Алексејем Резниковом на министарском састанку контакт групе за Украјину у Бриселу.
Касније је и белгијски амбасадор у Кијеву добио инструкцију да „подсети Украјину на принципе по којима јој се испоручује оружје“ и изрази забринутост због ситуације, односно, да је западно оружје које се испоручује Украјини намењено искључиво за одбрамбене сврхе на украјинској територији.
Скандал је избио након објаве у „Вашингтон посту“ у којој се наводи да су терористи који су напали Белгородску област крајем маја користили возила и оружје из западних земаља. Конкретно, користили су пушке белгијске и чешке производње и најмање један противоклопни систем АТ-4, који користе Оружане снаге САД. Према информацијама које је лист добио од америчких плаћеника који се боре у Украјини, украјинској војсци и милитантима издају се пушке „БРЕН“ и „СЦАР“.
Крајем маја украјинска диверзантско-извиђачка група ушла је на територију Грајворонског округа Белгородске области, након чега је у региону уведен режим противтерористичке операције. Касније је Министарство одбране саопштило да су диверзантске групе поражене.
Зграда МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2023
РУСИЈА
Москва упутила протест Бриселу: Диверзанти користили белгијско оружје у Белгородској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала