- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Пет романа у ужем избору за књижевну награду „Владан Десница“

© Fotolia / KaraКњиге
Књиге - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
Романи „Лаконоги дан“ Јелене Ленголд (Архипелаг), „Кољка и Сашенка“ Угљеше Шајтинца (Архипелаг), „Кад ђаволи полете“ Владимира Кецмановића (Лагуна) и „Папир“ и „Иконостас“ Горана Петровића (Лагуна), ушли су у ужи избор за награду „Владан Десница“, саопштено је данас у Народној библиотеци Србије.
Управник Народне библиотеке др Владимир Пиштало подсетио је да је награда за најбољи роман „Владан Десница“ установљена 2022. године, када је додељена писцу Дејану Алексићу за роман „Петља“ (Лагуна).

Писци награђују писца

Пиштало је као оснивач награде истакао да је Владан Десница за њега један од пет најбољих писаца целе бивше Југославије и њене културе.
Подсетивши да је Десница био веома опседнут светлошћу, на шта указује и његов антологијски роман „Прољећа Ивана Галеба“, Пиштало је навео да је и Народна библиотека Србије веома везана за светлост.
„Награда 'Владан Десница' је таква да јој се убедљиво највише верује, јер се никако не може кривотворити. Није пристрасна, могу људи звати и покушавати нешто за лауреата, не вреди. Ипак је ово једина награда коју писци деле писцима. Тако да овде писци одлучују о ономе што најбоље знају - о писању“, нагласио је Пиштало.
Награда се додељује најбољем роману који је први пут објављен у току претходне календарске године и додељује је жири састављен од девет истакнутих писаца којим председава драмски писац, сценариста, редитељ и академик Душан Ковачевић.
© Фото : Facebook/Народна библиотека Србије/Снимак са екранаДодела књижевне награде "Владан Десница" Народне библиотеке Србије Дејану Алексићу
Додела књижевне награде Владан Десница Народне библиотеке Србије Дејану Алексићу - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Додела књижевне награде "Владан Десница" Народне библиотеке Србије Дејану Алексићу

На дан са највише светлости

Ковачевић је рекао да му је изузетна част да буде међу девет истакнутих књижевника у жирију, где по правилу свако од њих предложи по седам романа.
Он је као необичност издвојио чињеницу да се Горан Петровић нашао у ужем избору са два своја романа па се практично такмичи са самим собом.
Ковачевић је подсетио да постоји намера да се локалитет на Косанчићевом венцу, где је срушена Народна библиотека Србије, претвори у Меморијални центар и позвао све да дођу 21. јуна у 12 сати на свечану доделу награде „Владан Десница“ – „на Светски дан музике и дан са највише светлости у години“, пренео је Танјуг.
О лауретау награде „Владан Десница“, чији новчани део износи 12.000 евра, поред Душана Ковачевића, одлучују писци Владан Матијевић, Владимир Табашевић, Љубица Арсић, Милисав Савић, Мирјана Митровић, Енес Халиловић, Вуле Журић и Дејан Стојиљковић.
Секвоја (2022) Енеса Халиловића - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2023
КУЛТУРА
Енес Халиловић за Спутњик: Поезија као и секвоја расте у будућност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала