- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Росатом“: Ширићемо наше присуство и ван „златне милијарде“

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаЛого руске државне корпорације "Росатом"
Лого руске државне корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
„Росатом“ ће у текућим геополитичким условима радити на својим пројектима ван круга земаља „златне милијарде“, изјавио је новинарима генерални директор руске нуклеарне државне корпорације Алексеј Лихачов на Петербуршком међународном економском форуму.
Према његовим речима, у земљама које не подржавају западне санкције становништва има више него у оним државама које уводе ограничења.

„По мом схватању то је веома јасан однос: седам милијарди према једној (милијарди људи). То је могућност за нас да даље ширимо наше присуство на светском тржиштву. Нуклеарна енергетика је престала да буде део држава 'златне милијарде'“, нагласио је Лихачов.

Претходно је амбасадор Шри Ланке у Москви Џанита Лијанаге за Спутњик изјавила да су се „Росатом“ и Шри Ланка договорили о изградњи нуклеарне електране снаге до 300 мегавата.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 14-17. јуна. Информативна агенција МИА „Росија севодња“ је медијски партнер форума.

Запорошкој нуклеарки прети директан напад

„Постоји претња од директног напада на Запорошку нуклеарну електрану који би могле да изведу украјинске снаге“, оценио је директор „Росатома“.
Он је додао да ће Русија тражити од Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) да подржи апеле руске стране да кијевски режим престане са гранатирањем инфраструктуре која се односи на Запорошку нуклеарку.
Према његовим речима, актуелна посета генералног директора ИАЕА Рафаела Гросија раније одлагана је кривицом Кијева.
Лихачов је најавио да „Росатом“ разматра могућност да следеће недеље буде одржан састанак са руководством ИАЕА о нуклеарки, место и време се још утврђују.
Генерални директор је такође нагласио да ће Запорошка нуклеарка бити угрожена све док Кијев не почне да испуњава „пет безбедносних постулата“ директора ИАЕА.
„Гроси се током контроле нуклеарке уверио да њен колектив у потпуности осигурава њену безбедност“, истакао је Лихачов.
Директор „Росатома“ је нагласио да Русија показује Гросију да заиста поштује његове принципе осигурања безбедности нуклеарке.
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси стигао је данас на територију Запорошке области, коју контролише Русија. Он је данас у посети Запорошкој нуклеарки.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра покрај града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју енергетских блокова. Крајем фебруара 2022. године контролу над објектом су преузеле руске снаге. Од тада украјинска војска периодично гранатира како стамбена насеља Енергодара, тако и територију нуклеарне електране.
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2023
Специјална операција у Украјини
Директор ИАЕА уочи посете Москви и Кијеву: Главни циљ – спречавање нуклеарне катастрофе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала