- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија планира да пошаље прву приватну ракету у космос

© Роскосмос / Уђи у базу фотографијаЗбог чега су амерички космички апарати Х-37 изазов за Русију?
Због чега су амерички космички апарати Х-37 изазов за Русију? - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
Компанија „СР Спејс“ заједно са холдингом „Т1“ планира да прва међу приватним компанијама лансира ракету иза горње границе атмосфере, односно Карманове линије, наводи се у саопштењу компаније.
„Руска приватна комерцијална компанија 'СР Спејс’ ће заједно са руским ИТ-холдингом 'Т1’ први пут у Русији лансирати суборбиталну ракету приватне компаније на висину већу од 100 километара. Споразум о развоју ракете-носача и њено лансирање је потписано у оквиру Међународног форума у Санкт Петербургу“, наводи се у саопштењу.
Карманова линија је замишљена висина коју је Међународна ваздухопловна федерација прихватила као границу која се користи за дефинисање разграничења између Земљине атмосфере и свемира.
У компанији су појаснили да је лансирање планирано крајем године. План је да се на висину преко 100 километара извуче преносник сигнала. Када стигне до те висине он ће на Земљу послати сигнал који ће прихватити дронови које је произвела компанија „СР Спејс“.
Према речима произвођача, то је неопходно за увежбавање интеракције са беспилотним системима, тестирање технологије даљинског управљања системима, као за увежбавање лета у роју у аутоматском режиму.

„Одлучили смо да одустанемо од прелиминарних лансирања и фокусирамо се на готов производ. Морали смо да убрзамо и трансформишемо своје пословање и то је разлог зашто прелазимо на комерцијална лансирања годину дана раније него што смо планирали, као и то што расте потражња за лансирањем космичких апарата у космос“, рекао је генерални директор компаније „СР Спејс“ Олег Мансуров.

Лансирање ће се извршити применом технологије компаније „Т1“. Мансуров је навео да ће сарадња са ИТ-холдингом омогућити да се пређе на домаће програме, што ће и појефтинити производњу нових апарата.

„Подаци који се добију током лета у будућности ће отворити могућност испоруке малих свемирских апарата и/или група у земљину орбиту. То би могао бити нови стандард у сектору комерцијалног транспорта терета у свемир“, нагласио је генерални директор компаније „Т1“ Игор Калганов.

Спутњик је медијски покровитељ Међународног економског форума у Санкт Петербургу који се одржава од 14-17. јуна 2023. године.
Стателит у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2023
РУСИЈА
Украјински војни објекти као на длану: Нови руски сателит спреман за извиђање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала