- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сијарто: Русија поуздани снабдевач нафтом, постигли смо договор о могућности одложеног плаћања гаса

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМађарски министар спољних послова Петер Сијарто
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 15.06.2023
Пратите нас
Мађарска је постигла договор са Русијом о могућности одложеног плаћања гаса и испоруке додатних количина, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.
"Успешно ћемо се припремити за зиму. Недавно смо закључили споразум са вицепремијером Александром Новаком - у случају да цене буду изузетно високе имамо могућност одложеног плаћања, а ако нам буду потребне додатне количине имамо шансе да их и добијемо", рекао је Сијарто новинарима на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
Сијарто је рекао да Мађарска није задовољна што је Украјина подигла тарифе за транзит нафте и нагласио да Русија поуздано испоручује нафту гасоводом "Дружба".
"Базирајући се на искуству могу да кажем да ће испоруке бити безбедне и озбиљне и надам се да ће тако бити и у будућности. Украјина ће остати поуздана транзитна држава, а Русија испоручилац а ми поуздани корисник", рекао је мађарски министар.
Како је додао, цене су сасвим друго питање и Мађарска није задовољна што је Украјина подигла тарифе за транзит.
"Мислимо да то није праведно", оценио је он.
Сијарто је рекао да испоруке енергената немају везе са политиком или идеологијом.
"Да бисмо ми, Европљани, могли да гарантујемо своју енергетску безбедност морамо да схватимо да испоруке енергената немају везе са политиком или идеологијом, то је питање чисте физичке реалности. Због тога сам прихватио позив да седми пут учествујем на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу", рекао је он.
Такође је нагласио значај диверсификације испорука гаса, што, како је рекао, не значи да да један испоручилац буде замењен другим.

"Ако нас одсеку од руских извора енергената онда неће бити физички могуће, имајући у виду инфраструктуру, гарантовати безбедно снабдевање Мађарске", упозорио је Сијарто, учествујући на једном од панела.

Он је апеловао на Европу да што пре почну припреме за наредну грејну сезону јер ће ситуација са гасом ове године бити тежа него прошле.
"Прошле године до септембра је било значајних испорука руског гаса у Европу а са да се то практично свело на нулу, изузев испорука у нашу земљу. Друго, нико не може да гарантује да ће и наредна зима бити тако блага као претходна", рекао је министар.

Мађарска се нада скором миру између Русије и Украјине

Сијарто је рекао и да се Будимпешта нада да ће ускоро бити постигнут мир између Русије и Украјине.
"Надам се да ће до тога доћи што пре", рекао је он и позвао обе стране на мировне преговоре.

За сад без озбиљне истраге напада на гасоводе "Северни ток"

Шеф мађарске дипломатије је прокоментарисао да за сада нема озбиљне истраге терористичких напада на гасоводе " Северни ток 1" и "Северни ток 2" и да то изазива забринутост.
"То изазива забринутост. Морамо да знамо ко је извршио напад", навео је он.

О "Турском току"

Гасовод "Турски ток" обезбеђује поудане испоруке гаса у Европу и важно је осигурати његову безбедност, истакао је Сијарто .
"Заједничка је одговорност Европе да заштити своју критички важну инфраструктуру", закључио он.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2023
ЕКОНОМИЈА
Турска одлучује и о судбини великог гасног чворишта са Русијом - како то утиче на Србију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала