- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Добро дело је најснажнија проповед: Покренута хуманитарна акција „Нахрани гладног - пошаљи поруку“

© Фото : Спутњику уступило Верско добротворно старатељство Верско добротворно старатељство
 Верско добротворно старатељство - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Пратите нас
Организација Верско добротворно старатељство, на чијем је челу патријарх српски Порфирије, представила је нову кампању „Нахрани гладног – пошаљи поруку“ и позвала грађане да узму учешћа у тој акцији слањем СМС поруке 200 на 2844 за једнократну помоћ или 500 на 2844, чиме се постаје месечни добротвор.
Цена СМС поруке је 200, односно 500 динара. Могућност да постану месечни добротвори имају само корисници „Телекома“.
„Говорити о љубави према Богу немогуће је а да не узмемо у обзир љубав према ближњем, посебно и особито према оним ближњима који су потребити, тужни, скрајнути, заборављени, сиромашни... Добро дело је најснажнија проповед!“, рекао је епископ топлички Петар Богдановић, викар патријарха српског и координатор ВДС на конференцији на новинаре, на којој је представљен и делокруг рада Верског добротворног старатељства.
Откривајући мање познате детаље из живота поглавара СПЦ, епископ је рекао да је један од његових приоритета „посвећивање човекољубивом, хуманитарном и милосрдном раду“.
„Патријарх Порфирије је од првих дана службе првојерарха истицао да му је један од приоротета посвећивање човекољубивом мисонарском раду. Није познато да је Његова Светост Патријарх српски господин Порфирије своју професорску плату искључиво деценијама давао за помоћ болесним, сиромашним или за стипендије даровитим студентима. Није никада питао које су вере или из ког су народа. И нама као његовим сарадницима на овом делу највећи је подстицај и подршка“, рекао је епископ топлички.
© Фото : Спутњику уступило Верско добротворно старатељство Верско добротворно старатељство
 Верско добротворно старатељство - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Верско добротворно старатељство
Он је подсетио и да патријарх Порфирије традиционално васкршњи ручак проводи са бескућницима у црквеној народној кухињи Верског добротворног старатељства.
„Морам да напоменем да га ове године није омела ни чињеница да се дан уочи тог великог празника његова мајка упокојила. Он је дошао и ручао са бескућницима...“, додао је епископ, истичући да је “чињење добра исцељујуће и надахњујуће“.

Широка активност Верског добротворног старатељства

Верско добротворно старатељство је добротворна организација Архиепископије београдско-карловачке која делује у оквирима Српске Православне Цркве са благословом патријарха српског господина Порфирија као председника. ВДС на дневном нивоу обезбеђује храну за социјално угрожено становништво, гардеробу, бесплатне здраствене прегледе и правне савете, помаже вишедетним породицама и самохраним родитељима, као и домовима за стара лица, незбринуту деци и болницама.
Јереј Владимир Марковић, генерални секретар ВДС-а, подсетио је да црквена кухиња постоји од 2009. године и да је у почетку хранила тридесетак људи, док се данас сваког дана на пет локација у Београду подели више од 2.000 оброка.
„Колико год један систем био добро организован, колико год он био савршен, у њему постоје неки недостаци. Ми смо увидели те недостатке и пружили смо помоћ Градском секретаријату за социјално, како сви они људи који чекају да постану корисници градске кухиње и који чекају да остваре своје социјално право не би до тог тренутка били гладни. Ми их преузмемо и никога не питамо за личну карту, за веру, за било коју поделу која постоји у друштву. Сви који су гладни могу да дођу и користе оброке“, рекао је Марковић.
Како је навео, за скоро 15 година постојања, спремљено је око 7,5 милиона оброка.
„То је преко 20.000 људи који су се у том периоду измењали, то је сигурно преко 1.000 волонтера који су за то време прошли кроз Црквену кухињу... “, нагласио је јереј.
© Фото : Спутњику уступило Верско добротворно старатељство Верско добротворно старатељство
 Верско добротворно старатељство - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Верско добротворно старатељство
Према његовим речима, данас у оквиру Верског добротворног старатељства ради и црквени Дом здравља, који „омогућава тридесетак специјалистичких прегледа дневно за људе који немају здравствено осигурање, а можда ни лична документа“.

Милосрдне посете

Још једна активност Верског добротворног старатељства су Милосрдне посете.
„Милосрдне посете постоје такође дуго и омогућиле су да створимо базу својих волонтера. У склопу милосрдних посета имамо тридесетак волонтера који обилазе све центре социјалне заштите града Београда, сигурно већ неких 25 година, и то Домове за децу без родитељског старања, Домове за старе, болнице. Ми као Црква у свим београдским болницама имамо духовнике капела – то су свештеници који дежурају у тим болницама“, рекао је јереј Владимир Марковић.
Свештеник Бранислав Јоцић, координатор активности Помоћ породици, навео је да у оквиру Верског добротворног старатељства раде и Правно саветовалиште, Православни пастирски центар и Помоћ породици.
Према његовим речима, Правно саветовалиште се налази у просторијама Верског добротворног старатељства у Француској улици 31 у Београду, а у њему сваке недеље дежура до шест адвоката, који „потпуно бесплатно пружају правну помоћ корисницима, штићеницима и свим људима који се обрате за помоћ“. Све разговоре је неопходно заказати унапред.
© Фото : Спутњику уступило Верско добротворно старатељствоВерско добротворно старатељство
Верско добротворно старатељство - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Верско добротворно старатељство

И уметници пружили подршку

Правно саветовалиште, на чијем је челу адвокат хаџи Милош Стефановић, пружа правне савете око разрешења свих спорних питања - брачних проблема, имовинско-правних односа, оставинске расправе и других.
Јоцић је навео да се недељно обави око 60 консултација или разговора у том Правном саветовалишту и позвао је и друге правнике да се прикључе адвокатском тиму Верског добротворног старатељства.
Он је нагласио и да се Православни пастирски-саветодавни центар преселио на нову адресу, у улицу Краљице Наталије 45. У Центру је ангажовано 27 сарадника из области теологије, психијатрије, психологије и социологије.
Верско добротворно старатељство на годишњем нивоу помогне и 120 вишедетних породица и самохраних родитеља. Праве се акције током којих се дели помоћ у виду пакета са намирницама, личном и кућном хигијеном, школским прибором, уџбеницима, а такође се пружа и новчана помоћ, стипендије и летовања за социјално угрожене.
Конференција за новинаре о раду ВДС је одржана у Крипти Храма Светога Саве, а догађај су подржали уметници Александра Радовић, Лена Ковачевић и Виктор Савић.
© Фото : Спутњику уступило Верско добротворно старатељствоВерско добротворно старатељство
Верско добротворно старатељство - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Верско добротворно старатељство
„Прикључио сам се Верском добротворном старатељству. Препознао сам да је то добра хуманитарна организација којој треба допринети. Ово је организација која ради велике ствари, али испод медијског радара. Желим да допринесем да се чује за активности којима се ВДС бави и поред тога да се у том заједништву и сабрању понуди помоћ најугрожнијима“, истакао је глумац Виктор Савић.
Лена Ковачевић је оценила да ВДС својим деловањем представља „један од најважнијих стубова наше земље“, док је поп певачица Александра Радовић изнела предлог да уметници, између осталог, помогну и радом кроз радионице са талентованом децом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала