- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Шанси за продужење прехрамбеног споразума практично нема

© Sputnik / Алексей МайшевПоглед московски Кремљ
Поглед московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да практично нема шанси за продужење прехрамбеног споразума.
„Тешко је превидети неко коначно решење, али може се констатовати, на основу тренутног статуса, да тај споразум нема шансе. Споразум подразумева одређени рад …. Један део је одрађен а онај други, који се тиче Русије, није“, рекао је он у интервјуу за лист „Известија“.
Оно што нама је било обећано није испуњено, нагласио је Песков.
Споразум важи до 17. јула.
Прехрамбени споразум, који су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН, подразумева извоз украјинског жита, хране и ђубрива преко Црног мора из три луке. Координацијом саобраћаја бродова бави се Заједнички координациони центар у Истанбулу.
Пакет ових докумената предвиђа укидање ограничења на извоз руских пољопривредних производа и ђубрива на светска тржишта, а такође одређује алгоритам за безбедан излазак комерцијалних бродова из црноморских лука под контролом Украјине дуж посебно отворених хуманитарних поморских коридора.
Од 18. марта 2023. Русија је продужила важење споразума за 60 дана – до 18. маја, а Украјина инсистира да је уговор продужен за 120 дана.
Раније је председник Русије Владимир Путин изјавио да руска страна размишља о повлачењу из „прехрамбеног споразума“, поготово што Украјина користи коридоре за нападе дроновима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала