- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин се састао са афричким лидерима, главна тема - иницијатива за мирно решавање украјинске кризе

© Фотохост-агентство. / Уђи у базу фотографијаКонстантиновски дворац у Санкт Петербургу
Константиновски дворац у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 17.06.2023
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин одржао је састанак са делегацијом афричких земаља у Санкт Петербургу, а главна тема била је афричка иницијатива за мирно решавање сукоба у Украјини.
У саставу мировне мисије су били, поред јужноафричког лидера Сирила Рамапосе, председник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, председник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници председника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда.
Лидери афричких земаља претходно су посетили Кијев, где су разговарали с украјинским председником Владимиром Зеленским.
Како је саопштила агенција „РБК Украјина“, мировна мисија је током преговора с Зеленским изнела низ предлога за решавање украјинске кризе. Истиче се да се план за решавање украјинског сукоба састоји из 10 тачака.
Према наводима агенције, план поред решавања сукоба мирним путем, почетка преговора и деескалације, подразумева и обезбеђивање непрекидних испорука жита и ђубрива, хуманитарну подршку угроженим цивилима, осигурање суверенитета држава и народа, гаранције безбедности, размену заробљеника, послератну обнову и ближу сарадњу са земљама Африке.
Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамапоса је изјавио да афричке земље желе да се што пре оконча украјински сукоб и додао да су земље које су у њега умешане дужне да што пре почну да раде на постизању деескалације.
Јуче се огласио и председник Украјине Владимир Зеленски који је рекао да преговори између Москве и Кијева нису могући док се руска војска налази на територији Украјине.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 16.06.2023
Специјална операција у Украјини
Зеленски одбија било какве преговоре са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала