- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Погон за свемирске летелице: Руски научници патентирали нов начин за лет до звезда

CC0 / Pixabay / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Пратите нас
Научници из корпорације космичких система специјалне намене „Комета“ предложили су да се до најближих звезда пошаље свемирска летелица која би повећавала брзину помоћу соларног једра под утицајем квантних акцелератора, лансираних у орбиту на истој ракети заједно са бродом, произлази из базе докумената „Роспатента“.
„Изум спада у космичку технику и може да се примени за истраживање међузвездане средине, као и за испоруку космичке летелице до најближих звезданих система“, наводи се у материјалу.
Према идеји научника, оваква космичка летелица треба да се лансира у орбиту око Земље „са соларним једром и одвојивим модулима са фотодисоцијацијским квантним генераторима.Затим летелица захваљујући блоку мотора треба да достигне трећу космичку брзину (неопходна за напуштање Сунчевог система, 16, 65 километара у секунди).
Одвајање летелице треба да се обави након што изађе из хелиосфере (области где се соларни ветар, односно, струја јонизованих честица из короне шири надзвучном брзином) и како се приближава међузвезданом простору. Управо тада брод треба да рашири своје соларно једро.
Након тога, како планирају изумитељи, секвенцијално ће се раздвајати модули са квантним генераторима и генерисати ласерско зрачење високе густине. Приликом дејства тог зрачења на соларно једро, летелица ће добијати потисак неопходан за лет до најближих звезда Сунчевог система.
„Биће остварива могућност спровођења истраживања међузвездане средине, најближих звезда и звезданих система“, наводи се у студији.
Уметничка визија руског сателита Канопус Б у Земљиној орбити - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2023
РУСИЈА
Русија прави комплекс који ће спречити злонамерне сметње у свемиру
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2023
РУСИЈА
Русија ће наставити да осваја свемир: Путин наложио да се повећа производња сателита
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала