- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Тежак задатак“: Си-Ен-Ен описао украјинску контраофанзиву

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаТенк Т-80 у зони специјалне војне операције
Тенк Т-80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Пратите нас
Украјинска контраофанзива још није достигла замах који су очекивали „неки претерано оптимистични посматрачи“, а дејства Оружаних снага Украјине изгледају као „увертира“ за нешто веће, наводи се у аналитичком материјалу Си-Ен-Ена.
Новинар Канала Тим Листер напомиње да се Запорожје види као главни циљ Украјине, али се показало да је вишеслојну одбрану Русије тешко пробити. Постоје знаци да Кијев, поред Запорожја, настоји да дејствује и око Артјомовска, као и у другим правцима на истоку, рекао је он. Чини се да украјинска војска покушава да развуче руске јединице у различитим правцима како би открила слабе тачке у одбрани, наводи се у тексту.
Украјинци имају могућност да бирају подручја за контраофанзиву, док руске снаге треба да бране кривудаву линију фронта која се протеже скоро 1.000 километара, пише Листер. Он напомиње да се Оружане снаге Украјине, посебно на југу, суочавају са тешким задатком: украјинска војска мора да изведе фронтални напад на добро припремљене одбрамбене положаје у условима када им недостаје надмоћ у ваздуху. Русија је имала неколико месеци да ојача одбрану и нема шансе да ће Оружане снаге Украјине успети да организују муњевиту офанзиву, наводи се у чланку.
Метју Шмид, професор националне безбедности на Универзитету Њу Хејвен, примећује да у овој фази контраофанзиве има више питања него одговора. Према његовој процени, Кијев је сада распоредио око четвртину својих снага и пита се шта раде остали. Како сматра Листер, украјинска страна рачуна на то да ће руска команда погрешно разумети неке од сигнала које им дају Оружане снаге Украјине.
Самоходна хаубица 2С19 Мста-С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјина за неколико година прелази на стандарде НАТО: Председник Чешке: Кијев има једну шансу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала