- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ванредно у 56 градова и општина због поплава, Мађарска нуди помоћ Србији /фото/

Пратите нас
Због обилних падавина и изливања река, ванредна ситуација проглашена је у 56 градова и општина Србије. Евакуисано је 314 људи. Оштећени су путеви, а вода је носила мостове и покренула клизишта и одроне. Широм земље отклањају се последица поплава.
Саобраћај на Ибарској магистрали у Адранима, где се урушио мост, биће оспособљен за десет дана.
Војска је поставила понтонски мост преко реке Трнавице у селу Клече. Мост преко Западне Мораве у Мрчајевцима урушио се пред налетом бујице.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
18:47 18.06.2023
На више путних праваца у Србији саобраћај се данас одвија успорено због последица поплава, саопштило је Јавно предузеће „Путеви Србије“.
На саобраћајници Дивчибаре - Саставци, код места Душковци, услед активирања клизишта, саобраћај се одвија наизменичним пропуштањем возила.
Услед оштећења пута због обилних падавина, саобраћај на путу Ариље - Висока одвија се успорено.
Саобраћај је успорен и на путу Сеча Река - Варда, услед активирања клизишта, као и на путу Јасиково - Дебели Луг, услед одрона.
Иста ситуација је и на путу Минићево - Ново Корито, услед воде на коловозу и наноса материјала.
17:52 18.06.2023
Мађарска нуди помоћ
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто навео је данас да Мађарска нуди помоћ Србији због поплава.
„Наши српски пријатељи су претходних дана погођени озбиљним поплавама, киша једноставно није престајала. Зато сам данас разговарао са замеником премијера Синишом Малим, коме сам рекао да Мађарска нуди помоћ, јер, нажалост, имамо слично искуство са оваквом врстом природних изазова“, навео је Сијарто.
Он је додао да га је српски колега информисао да је данас коначно престала киша и да се ситуација процењује.
„Чекамо одговор из Београда сутра, у међувремену, спремни смо да помогнемо“, истакао је Сијарто.
09:13 18.06.2023
Велика Плана: Излиле се Велика Морава, Јасеница и Рача
Велика Морава, Јасеница и Рача су се у протекла 24 сата излиле из својих корита и поплавиле значајне површине под ораницама у Великој Плани.
Како су рекли надлежни из ЈКП "Милош Митровић", захваљујући добром систему канала и њиховом солидном одржавању ниједна кућа на територији општине за сада није поплављена.
Локални атарски путеви нису проходни, па је механизацији био отежан приступ.
Постављени су џакови са песком, како би се одбранила три домаћинства код хиподрома.
Дежурне екипе и даље прате ситуацију на терену, како кажу, ноћ је протекла мирно.
09:10 18.06.2023
Весић: Нови мост у Мрчајевцима до годину и по дана, у Адранима за четири месеца
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да се од раније знало да је мост, срушен под налетом бујице, који је спајао Слатину и Мрчајевце, био у лошем стању.
Каже да је општина Чачак још 7. новембра прошле године забранила коришћење тог моста за све аутомобиле који су тежи од три тоне.
Такође, навео је да је прошле године Влада Србије определила 500 милиона динара за реконструкцију тог моста и да ће сада бити осигуран новац који недостаје за изградњу новог.
„Војска је одмах изашла и они сада извиђују могућност да поставе понтонски мост како би грађани који ту живе могли да користе прелазе тракторима. Пројектовање моста ће сигурно трајати три до четири месеца, после тога мора да се крене у изградњу. Значи то је једну годину, годину и по дана да се изгради потпуно нов“, рекао је министар.
Најавио је да рушење моста у Адранима почиње од понедељка.
„Овај мост се руши већ од понедељка, само треба неке инсталације да се уклоне. Тако да имају четири месеца, пошто је то много мањи мост, лакше је да се то завршава. За четири месеца ће вратити потпуно нов мост“, поручио је Весић за РТС.
09:09 18.06.2023
Адрани: У току црпљење воде из поплављених објеката
Око 50 кућа је у Адранима код Краљева и околним селима било под водом. Неке су и даље поплављене, а у току је црпљење воде из тих објеката.
Један од власника, којем је кућа поплављена, каже да је вода петнаестак центиметара у кући. Истиче да ће читав намештај морати да баци, као и да је кућа била поплављена и пре неколико година.
Радован Пековић из Цивилне заштите наводи да су као и увек до сада били једна од карика у одбрамбеном ланцу који чини Штаб сектора за ванредне ситуације.
„Ми смо, поред бројних активности, које су биле и превентивне и у помагању подизања одбрамбених насипа, пуњењу џакова, евакуацијама, првенствено завређивали осмехе наших грађана, а са друге стране добијали похвале које су највећа награда и најбоља плата, јер људски је примати, а божански давати“, каже Пековић.
09:08 18.06.2023
Прокупље: Топлица се полако враћа у своје корито
Ниво реке Топлице у Прокупљу од јуче је снижен за скоро метар, али је још изнад нивоа редовне одбране од поплава.
Све су видљивије последице поплава у Прокупљу, како се река Топлица враћа у своје корито. Вишедневне падавине на читавом подручју Топличког округа условиле су праву поплавну стихију која је за кратко време захватила велико подручје. На многим местима заштитни бедеми нису помогли, па су дежурне екипе имале пуне руке посла, пуно потешкоћа, а велики посао тек их очекује.
Заменик команданта Градског штаба за ванредне ситуације Мирослав Антовић каже за РТС да се након неколико дана Топлица полако враћа у своје корито.
„Дежурне екипе, оперативни тимови су обишли водотокове и утврдили да је ниво реке Топлице сада на стабилном нивоу и износи око 180 центиметара“, наводи Антовић.
Истиче да у наредном периоду предстоји црпљење воде из подрума и домаћинстава.
„Зато ће, као што сам напоменуо, бити задужена екипа Јавног комуналног предузећа 'Водовод'. Они уз помоћ својих пумпи ће црпити воду, након тога ће екипе Црвеног крста дезинфиковати то и уз помоћ сушилица помогнути становништву да лакше преброди све ово што их је задесило“, закључује Антовић.
08:41 18.06.2023
Услед оштећења коловоза због обилних падавина на путу Бољевац - Сокобања, код места Николинац, путничка возила се наизменично пропуштају, док је за теретна моторна возила обустављен саобраћај, саопштило је Јавно предузеће Путеви Србије.
08:01 18.06.2023
Црвени крст помаже у санирању последица поплава у домаћинствима
Стручни сарадник за деловање у несрећама Црвеног крста Србије Ранко Демировић изјавио је да су њихове екипе тренутно у 24 средине, као и да делује преко 250 јединица које су оспособљење за деловање у несрећама.
„Помогли смо у делу евакуација где то било потребно, извршили збрињавање људи. Прексиноћ је организација Црвеног крста у Прокупљу формирала привремени смештај за случај евакуације и збрињавања људи, када су прошли бујични водотоци Црвени крст је извршио процену потреба угрожених људи и направили пакете хране, хигијене“, рекао је Демировић.
Поред тога, помажу и у санирању последица поплава у домаћинствима.
„У Поморавском округу су организације Црвеног крста биле поприлично активне, помагале око прављења бедема у Јагодини, делиле помоћ у Свилајнцу“, додао је Демировић за РТС.
07:44 18.06.2023
Креће фаза отклањања последица
Милош Миленковић из Сектора за ванредне ситуације МУП-а изјавио је да су све акције спасавања и евакуација успешно изведене и да се креће у фазу отклањања последица.
Миленковић је казао да су данас екипе у поплављеним подручјима и да се ради на црпљењу воде.
„Током јучерашњег дана припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 20 становника, а од почетка овог периода, односно 26. маја, укупно 317. Тако да сви грађани који су директно били угрожени су сада на безбедном, обезбеђено им је све у делу збрињавања и верујемо да ће ускоро бити нормализовани и други сегменти живота – критичне инфраструктуре, електроснабдевања и водоснабдевања“, рекао је Миленковић.
Истиче да је јуче најкритичније било на територији општине Кучево, где је било највише евакуација.
Поплаве у Србији - Sputnik Србија
„Такође, интензивно се сада ради на успостављању електроснабдевања у једној од фабрика. Град Краљево, Адрани и Грдица, ту смо превентивно евакуисали девет људи, а не смемо заборавити да се интензивно ради и на територији града Јагодина црпљење воде како би што пре успоставили електроснабдевање у једном делу индустријске зоне“, додао је Миленковић.
Он је за РТС рекао да су грађани били врло кооперативни, као и да су слушали упутства. Наводи и да су обилазили критичне тачке и давали упутства грађанима како да реагују.
07:21 18.06.2023
Опрез у вожњи због наноса земље и камена на путевима где су се излиле реке
У Србији се, због најављеног сунчаног времена данас и наредних дана, очекује стабилизација путних праваца, али је потребан опрез због могућих наноса земље и камена на оним путним правцима на којима је дошло до изливања река, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).
Због поплава падавина које су претходних дана задесиле неке делове Србије, уследиле су поплаве и одрони, па на тим местима АМСС саветује повећану опрезност возачима. Нека од тих подручја су Краљево, Чачак, Младеновац, Нови Пазар, Јагодина.
Одрони су на подручју Мајданпека, Кучева, Краљева, Крушевца, Овчар Бање претходних дана условљавали прекиде у одвијању саобраћаја а њихова учесталост очекивана је и у наредним данима, па АМСС саветује пажљивију вожњу кроз усеке и клисуре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала