- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Јасна порука Пекинга Вашингтону: Изаберите - сарадња или сукоб!

© AP Photo / Leah MillisДржавни секретар САД Ентони Блинкен и министар спољних послова Кине Ћин Ганг
Државни секретар САД Ентони Блинкен и министар спољних послова Кине Ћин Ганг - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен почео је последњи дан посете Кини састанцима са високим кинеским званичницима. Блинкен ће се данас ипак састати са кинеским председником Си Ђинпингом, иако тај сусрет није претходно најављен.
Блинкен се јутрос састао са највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем који је након састанка изјавио да Кина неће правити компромис када се ради о тајванском питању.
"САД треба да поштују суверенитет Кине", нагласио је шеф Канцеларије комисије за иностране послове Централног комитета Комунистичке партије Ванг.
„Ванг Јин је ставио акценат на анализу суштине тајванског питања, истакавши да ће очување националног једиства увек бити у центру најважнијих интереса Пекинга, судбине целог кинеског народа и непроменљиве историјске мисије КПК. По овом питању за Кину нема места за било какве компромисе“, наводи се у саопштењу кинеске Централне телевизије.
Ванг Ји је истакао да „САД треба да се заиста придржавају принципа једне Кине, који је увтрђен у три заједничка америчко-кинеска саопштења, да поштују суверенитет и територијални интегритет Кине, као и да се јасно залажу против независности Тајвана".
Он је такође нагласио да Вашингтон треба да престане да распламсава теорију о „кинеској претњи“ и да престане да се меша у унутрашња питања Пекинга.
Кинески званичник је саопштио Блинкену да у овом критичном моменту у кинеско-америчким односима треба направити избор између дијалога и конфронтације, сарадње и сукоба.
У првој рунди преговора у недељу, Блинкен је скоро шест сати разговарао са кинеским министром спољних послова Ћин Гангом, након чега је потврђена сагласност да се наставе разговоре на високом нивоу, међутим, није било назнака да је било које од најзахтевнијих питања близу решења.
Обе стране су потврдиле да је Ћин прихватио позив Блинкена да посети Вашингтон, али је Пекинг јасно ставио до знања да су односи Кине и САД на најнижој тачки од успостављања, а такав став деле и амерички званичници.
Ипак, Блинкенова посета би могла да отвори пут за састанак председника Бајдена и Сија у наредним месецима, наводи АП.
Листа спроних питања је дуга и укључује несугласице у распону од трговине до Тајвана, услова људских права у Кини и Хонг Конгу до кинеске војне асертивности у Јужном кинеском мору и руског рата у Украјини.
Бајден и Си су се обавезали да ће побољшати комуникацију "тако да можемо да будемо сигурни да комуницирамо што је могуће јасније како бисмо избегли могуће неспоразуме".
Амерички државни секретар Ентони Блинкен и кинески министар спољних послова Ћин Ганг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
СВЕТ
Амерички државни секретар у Пекингу: Спречити да се надметање претвори у конфликт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала