Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Брисел признаје пораз: Лајчак носи Америци „на ноге“ косовско питање

© Sputnik / Лола ЂорђевићМирослав Лајчак
Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
То што европски посредник у преговорима Београда и Приштине Мирослав Лајчак путује у Вашингтон на консултације је признање ЕУ да не може самостално да изврши притисак на Приштину и Аљбина Куртија. То значи и да иницијатива у решавању косовског питања прелази у руке Вашингтона, јер Брисел није у стању да реши кризу.
Овако научни саветник Института за европске студије др Александар Гајић коментарише најаву Мирослава Лајчака да ће ускоро посетити Вашингтон.
„Упутићу се у Вашингтон на позив мојих партнера из САД. Имаћемо интензивне разговоре о путу напред и непосредним наредним корацима“, саопштио је Лајчак путем друштвених мрежа.

ЕУ немоћна да реши ситуацију на КиМ

Према Гајићевим речима, у ситуацији ескалације ситуације на Косову и Метохији, која је почела упадом специјалних полицијских снага приштинског режима у зграде општина на северу српске покрајине, ЕУ је немоћна да реши ситуацију.
Наш саговорник подсећа да је Лајчаковој најави да ће отићи у Вашингтон, претходило заоштравање односа Приштине и Брисела – вербални сукоби самог Лајчака и Куртија, европски шеф дипломатије Жозеп Борељ најавио је казнене мере према Приштини, чек је и албански премијер Еди Рама отказао састанак са представницима привремених приштинских институција.
„Али притисак није уродио плодом и Лајчак сада обавештава Брисел да ће ићи у Америку где ће покушати преко прекоокеанских савезника, НАТО-а и САД, да види које су то мере које су Американци у стању да спроведу у дело како би деескалирали ситуацију и приморали Куртија да не угрози њихов пројекат независног Косова“, оцењује Гајић.

Вашингтон не жели да Курти угрози пројекат независног Косова

Пројекат независног Косова изузетно је важан за Вашингтон и јако је важно да га актуелни премијер привремених приштинских институција својим радикалним потезима и одбијањем да Србима испуни и најмање уступке не саботира. У контексту ситуације у глобалним светским односима за САД је важно да се случај Косова и Метохије третира као јединствен, а не као преседан који би могао да се примени и негде другде, пре свега у Украјини, додаје Гајић.
С обзиром да је такозвано независно Косово амерички пројекат, не може се знати које су мере Американци спремни да предузму против Куртија. Међутим, јасно је да им Курти прави проблеме у поступном доласку до циља кроз поступну примену Охридског споразума.
„Курти не жели на то да пристане, већ жели да кроз ескалацију и сукобе изазове протеривање Срба не пристаје на било какве уступке, чак и на оне који су договорени пре више од десет година у Бриселу. Американци вероватно имају много јаче и ефикасније механизме притиска него што их има ЕУ, али не знамо који су и на који начин Брисел треба да асистира америчким мерама. Очигледно је да ће неке мере бити предузете. Лајчак иде у Вашингтон управо зато да би Европљани били упознати са тим мерама и на неки начин били укључени у њихову реализацију“, констатује Гајић.
Лајчак је одлуку о путу у Вашингтон објавио након учешћа на Преспанском форуму за дијалог, одржаном у Струги, на коме је, преносе медији, главна тема била ситуација на Косову и Метохији.
Уз најаву да ће посетити САД, Лајчак је навео да је потребно предузети хитне кораке ка деескалацији ситуације на северу Косова и Метохије и да је о томе обавестио амбасадоре НАТО и ЕУ.
 Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2023
СРБИЈА
Лајчак иде у Америку да разговара о кризи на северу Косова и Метохије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала