- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Филм „Овуда ће проћи пут“ отвара 5. Сомборски филмски фестивал

© Фото : ПромоСомборски филмски фестивал
Сомборски филмски фестивал - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Награђивано филмско остварење Нине Огњановић „Овуда ће проћи пут“ отвариће 5. Сомборски филмски фестивал који ће бити одржан од 11. до 14. јула под слоганом „За оне који долазе“.
Након светске премијере на „Slamdance“ фестивалу у Америци,где је филм овенчан наградом публике и специјалним признањем жирија, и домаће премијере на овогодишњем београдском ФЕСТ-у на ком је такође освојио награду публике, стиже пред публику Сомборског филмског фестивала и то пре уласка у биоскопске сале широм Србије.
Првенац редитељке Нине Огњановић доноси универзалну причу о потреби за променом као и отпору коју та иста потреба ствара.
© Фото : Спутњику уступио продуцент "Поинтлес филмс"Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Филм Овуда ће проћи пут Нине Огњановић - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Филм "Овуда ће проћи пут" Нине Огњановић
Филм је свој успех потврдио и недавним признањима у оквиру 7. Међународног филмског фестивала у Ривиери, у Италији, као и наградом публике и наградом жирија за најбољи филм на фестивалу „Mammoth Lakes“ у Калифорнији.

Награда за животно дело постхумно Пуриши

Награда за животно дело Сомборског филмског фестивала биће додељена постхумо редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу, који је преминуо крајем 2022. године.

„Сомборски филмски фестивал је од свог оснивања 2018. године осмишљен тако да унапређује и негује вредности средине коју настањује двадесет и једна националност. Афирмиција толеранције, равноправности и слободе, као и уважавање и промоција идентитета друштвене заједнице јесу константе фестивала“, каже директорка фестивала Весна Шашић.
Ове године под слоганом „За оне који долазе“ фестивал ће, према речима Шашић, бити усмерен на улогу будућих генерација.
Филм „Овуда ће проћи пут“ биће приказан 11. јула у Атријуму Градске куће у Сомбору у оквиру главног програма, коме предходи предфестивалски програм.
У оквиру пратећег програма планирана је промоција филмских издања, разговори публике са филмским критичарима,
редитељима, сценаристима, продуцентима о филмовима приказаним на Сомборском филмском фестивалу.
© Фото : Уступљено СпутњикуСомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула
Сомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Сомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула

У част Ернеста Бошњака

Поводом првих пет година трајања фестивала, планирано је стручно предавање управника Архива Југословенске кинотеке Александара Ердељановића о Ернесту Бошњаку којим ће се, под пуним светлом расветлити изузетна улога коју је он имао у развоју индустрије филма у нашем региону.

„Када је у Сомбору одржан први филмски фестивал Дунавско-панонске регије 'Породица народа' најважније је било, уз основну идеју фестивала и квалитет филмова, остварити континуитет. Мали јубилеј, 5. Сомборски филмски фестивал доказује да снови сомборског пионира филма, Ернеста Бошњака, нису били узалудни. И не само то, ове године одлазимо и корак даље, окрећемо се ка будућности, о чему сведочи и овогодишњег фестивалски слоган“, каже селектор фестивала Дејан Дабић.
Сомборац Ернест Бошњак био је оснивач југословенске кинематографије, први југословенски сниматељ, редитељ и продуцент, који је 1906. донео у Сомбор кино-пројектор и отворио биоскоп.
Неколико година касније и сам је почео да снима филмове, а за заслуге у развоју југословенског филма добио је државну пензију.
Улаз на све програме петог издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а пројекције и пратећи програми планирано је да се одрже у Културном центру „Лаза Костић“, Атријуму Градске куће, Кабареу Народног позоришта Сомбор и Дворишту градског музеја Сомбор.
Маргарета фон Трота - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
КУЛТУРА
Фестивал европског филма Палић од 15. до 21. јула: Гошћа глумица и редитељка Маргарета фон Трота
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала