- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Зубин Мехта и Београдска филхармонија заједно за нову дворану

© Tanjug / Београдска филхармонија/Марко ЂоковићЗубин Мехта на проби са Београдском филхармонијом
Зубин Мехта на проби са Београдском филхармонијом - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Пратите нас
Поводом великог јубилеја, стогодишњице оркестра, Београдска филхармонија приредиће 20. јуна Гала концерт са легендарним маестром Зубином Мехтом у Великој дворани Коларчеве задужбине.
„Приликом сваког наредног заједничког концерта сусретао сам све бољи и бољи ансамбл. Пре две године када смо наступали заједно, био сам задивљен нивоом оркестра који заслужује сваку могућу подршку. Честитам вољеној Београдској филхармонији велики јубилеј и поносан сам што га обележавамо заједно, 20. јуна на Коларцу. Сви ми волимоту салу, али Филхармонија већ дуго сања своју нову концертну дворану коју је заслужила да би достигла нове висине у другом веку постојања. Изузетно ме весели чињеница да је детаљни пројекат за нову зграду у финалној фази и жеља ми је да нову концертну дворану Београдске филхармоније што пре отворимо заједно“, изјавио је Мехта уочи концерта.
Маестро Мехта је најзначајнији пријатељ Београдске филхармоније, доказани је ауторитет у иницирању изградње мостова између различитих култура.
Београдској филхармонији помогао је много пута, од набавке инструмената до подршке прве америчке турнеје увек хвалећи напредак и квалитет оркестра.
Београдски наступ уједно отвара регионалну турнеју Мехте и Београдске филхармоније која се наставља у Тирани и Скопљу, у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“.
© Tanjug / Београдска филхармонија/Марко ЂоковићЗубин Мехта на проби са Београдском филхармонијом
Зубин Мехта на проби са Београдском филхармонијом - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
Зубин Мехта на проби са Београдском филхармонијом
На програму сва три концерта Мехта ће предводити оркестар у извођењу Симфоније бр. 7 Лудвига ван Бетовена и „Фантастичне симфоније“ Хектора Берлиоза.
Мехта каже да је на идеју о турнеји у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“ дошао заједно са Иваном Тасовцем некадашњим директором Београдске филхармоније:
„Веома сам срећан што ћемо свирати у Северној Македонији и Албанији. Први пут ћу наступити у Тирани, а други пут у Скопљу. У Скопљу сам био 1963. године након разорног земљотреса. Сигуран сам да ћемо са Београдском филхармонијом свирати одличне концерте у оба града“.
Сматра да је један од приоритета Београдске филхармоније нова концертна дворана:
„Тако важном оркестру на европском нивоу као што је Београдска филхармонија потребан је простор са новом акустиком и повећаним капацитетом за публику. Београдска филхармонија је одличан оркестар и заслужује изузетне услове за музицирање. Надам се да ћу допринети сакупљању новца за остварење тог плана. Верујем да ће и неки људи или компаније помоћи приватним донацијама да Београдска филхармонија добије концертни простор какав заслужује према квалитету уметничког деловања“.
Маестро Мехта ће 20. јуна једанаести пут дириговати Београдском филхармонијом, а њену будућност види, како преноси Танјуг, у сарадњи са одличним диригентима и солистима из целог света, као што је о данас случај:
„Наравно важно је да се задржи и одабир репертоара који пред оркестар увек изнова ставља уметничке изазове, на радост публике“.
Београдска филхармонија слави 100 година: Од скромних почетака до грандиозног ансамбла светске класе - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
КУЛТУРА
У сусрет новој концертној дворани Београдска филхармонија слави 100 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала