- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија (ни)је научила лекције – Разград успутна станица ка коначном циљу

© Фото: ФСССрбија - Норвешка, Душан Тадић, Драган Стојковић Пикси
Србија - Норвешка, Душан Тадић, Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Фудбалска репрезентација Србије у уторак од 20 часова и 45 минута гостује Бугарима у Разграду, у мечу четвртог кола квалификација за пласман на Европско првенство у Немачкој, а победа би приближила Орлове коначном циљу.
Чињеница је да је Србија знатно ослабљена због повреда Александра Митровића, Душана Влаховића и Луке Јовића, али је исто тако чињеница да су Бугари на челу са Младеном Крстајићем ривал који би требало да представља само успутну станицу на путу ка оном правом што следи, а то је двобој са Мађарском 7. септембра на Маракани.
Крстајић и Бугари и даље нису осетили сласт победе у овим квалификацијама у Групи Г, и то из три покушаја, због чега не чуди што се бившем стратегу Србије опасно дрма клупа.
Standings provided by Sofascore
С друге стране, Пикси и Орлови који су се лоше провели на Мундијалу, после чега је селектор рекао да су лекције научене, а односи се на играње повређених и ровитих фудбалера, што више неће бити случај, успели су да савладају Јордан у пријатељском мечу одиграном у Бечу.
Ипак, тај меч је показао да нису баш све лекције са Мундијала научене. Можда би селектор волео да то буде случај, али то дефинитивно није тако. То се пре свега односи на последњу линију и задње везне који су (пре)често несихнронизовани, што оставља простор ривалу, чак и оном далеко слабијем, попут Јордана, да пронађе пут до мреже и сурово вас казни.
Тренер Србије Младен Крстајић на мечу с Костариком - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СПОРТ
Срдачан сусрет пријатеља који ће постати непријатељи /видео/
Видело се то против Јордана у два наврата. Јасно је да је селектор Драган Стојковић у Бечу „промешао карте", што је и логично јер је у питању пријатељски сусрет, али оно што брине је што противници олако долазе у ситуацију да запрете нашим голманима без разлике на то ко је у тиму, да ли су дефанзивни везни Грујић и Лукић или Илић и Рачић, исувише рискантне игре и пада концентрације у тренуцима када једноставно Србија води и треба да „закључа“ меч, што очигледно не уме.
Пикси је, радећи и у клубовима у Кини и Јапану, био препознатљив по изузетно офанзивном стилу игре у формацији 3-5-2, с игром на гол више. Тако је било против Камеруна и Швајцарске у Катару крајем прошле године када смо доживели бродолом, наставило се против нејаког Јордана који нам је правио проблеме све до самог финиша када је резервиста Дејан Јовељић с два гола заиграо „Бечки валцер“ и донео тријумф Србији.
Бугари на челу са Младеном Крстајићем и подмлађеним саставом, због смене генерација, какви год да су, озбиљнији су од Јордана. И Србија ће сасвим сигурно озбиљније изгледати у Разграду у односу на приказано у престоници Аустрије, али је јасно да ће Бугари пред својим навијачима морати да јуришају на сва три бода, јер их све друго искључује из даље трке за пласман на ЕВРО.
Али, да се не бавимо Бугарима, већ нама самима. Србија је обично та која је сама себи највећи проблем. Пикси неће имати на располагању поменуте: Митровића, Влаховића и Јовића, али је у Бечу „добила" Јовељића за ког је селектор рекао да нема дилему да ће бити стартер у односу на Ђорђа Јовановића.
„У добром расположењу смо дошли у Разград, драго ми је што смо овде, на новом лепом стадиону, лепом граду. Нема потцењивања што се тиче бугарске репрезентације, ја имам велики респект према њима, врло су млади и жељни да се доказују. Морамо да будемо врло обазриви, са пуним респектом. Тако ћемо се понашати. Бугарски тим има неколико опасних фудбалера, прво мислим на Десподова, Илијева, то су све одлични играчи, ко их потцени имаће проблем“, поручио је селектор Србије.
Када је стартних 11 у питању, очекује се да ће место међу стативама упркос томе што је против Јордана поверење указано Предрагу Рајковићу, заузети Вања Милинковић-Савић. Одбрамбени трио предводиће Никола Миленковић као десни штопер, у срцу одбране биће Немања Гудељ, лево ће бити Страхиња Павловић, миљеник навијача и селектора Стојковића.
Једина дилема коју по свему судећи има Пикси односи се на то ко ће заиграти у пару са Сашом Лукићем на месту задњег и централног везног. Офанзивни десни бек, популарни „wingback“ требало би да буде Андрија Живковић, преко пута њега „зацементиран“ је Филип Костић.
Двојица офанзивних везних биће капитен Душан Тадић и Сергеј Милинковић.Савић, док ће предност у нападу у односу на Ђорђа Јовановића добити херој из Беча Дејан Јовељић. Пикси је оставио простор и да Орлови полете у Разграду с двојицом нападача.
Србија би у случају тријумфа могла да потпише отказ Младену Крстајићу, јер екипа и даље не зна за победу, а Бугари увелико лицитирају с тиме ко ће га заменити. На самој конференцији пред меч Пикси се дотакао двобоја са Крстајићем.
„Први пут се дешава у каријери да играмо један против другог. Младен Крстајић је мој велики пријатељ, прави тренер. Знам да бугарски тим и он имају проблема, да нису добро стартовали и да ће учинити све да дођу до резултата. Бићемо врло опрезни. Бићемо спортски непријатељи на терену, а после утакмице и даље остати велики пријатељи“, закључио је излагање Стојковић.
Довобој Бугарске и Србије на реновираној и велелепној „Лудогорец арени“ пратите уживо у текстуалном преносу уз Спутњик спорт.
Партизан Хумска - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СПОРТ
Партизан после 20 година враћа „старо одело“ и чувену комбинацију
Енглеска Македонија - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СПОРТ
Историјско „помрачење“ Македонаца у колевци фудбала – „Био бих највећа кукавица...“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала