- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик дао рок Уставном суду БиХ

© Sputnik / Бранко МаксимовићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик саопштио је да Уставни суд БиХ има рок до петка у подне да укине одлуку којом је избрисана одредба у Правилу о одлагању седница те највише правосудне институције ако јој не присуствују најмање троје судија.
Додик је новинарима у Бањалуци рекао да ће заказати посебну седницу НСРС у уторак 27. јуна, на којој ће бити донет Закон о непримењивању одлука Уставног суда БиХ на простору Српске.
„Ми тај закон већ имамо израђен и лако ћемо га донети“, поручио је Додик.
Истакао је да Република Српске захтева да буде донета одлука да се неће одлучивати о било ком питању или било којој процедури све док не буде донет Закон о Уставном суду БиХ.
Додик је оценио да је одлука Уставног суда БиХ и измена Правила о одлагању седнице „део подмуклог плана уништавања Републике Српске“.
Уставни суд БиХ нема добре намере према Српској и руши одлуке о конститутивности народа, рекао је Додик и додао:
„Уставни суд се понаша бахато и антисрпски. Сматрамо да је ово антиуставно и антидејтонско понашање Уставног суда БиХ“.
Додик је рекао да ће се политичким средствима заштитити права и да то, како је навео, не значи излазак из БиХ, већ повратак на Дејтонски мировни споразум.
„Све чинимо са директним уверењем, јер све што се ради је прича да се Републици Српској отме имовина, а без имовине нема Републике Српске“, навео је Додик.
Договорено је, казао је, да ће уколико се ова ситуација не рашчисти бити одлучни и да је разговарано о томе да влада припреми одлуке о исплати плата запосленим у институцијама БиХ, пренео је портал РТРС.
Подсетимо, у понедељак је објављено да је Уставни суд БиХ избрисао одредбу у Правилу о одлагању седнице ако јој не присуствују најмање тројице судија које је изабрао Представнички дом Парламента Федерације БиХ и најмање један судија кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске.
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
РЕГИОН
Уставни суд БиХ мења правила: Избрисана одредба о одлагању седнице без судија из Српске
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала