- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Запад у ОДКБ, БРИКС и ШОС види претњу својој доминацији на међународној сцени

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЛавров на Савету безбедности УН
Лавров на Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да Запад у ОДКБ види претњу својој доминацији на међународној сцени и с тим у вези он покушава да изазове раскол у организацији, као и да разједини БРИКС и ШОС.
„Констатовали смо да ту организацију, као и ШОС и БРИКС на Западу виде као претњу својој доминацији на међународној сцени као будућих центара мултиполарног света. У томе Запад види претњу својим интересима, својој хегемонији“, рекао је Лавров.
Видимо очајничке, агресивне потезе Запада како би изазвао раскол у ОДКБ, БРИКС, ШОС и другим независним структурама, укључујући и нечасне методе како би се забили клипови у точкове у односе између чланица ОДКБ, истакао је он.
Лавров је додао да је Запад опседнут свешћу о непоправљивој уверености у сопствену исправност.
"Другим речима, Запад је обузет очувањем своје хегемоније на међународној сцени, наметањем својих правила која подривају међународно право и формулишу се по принципу ‘данас је нешто црно, сутра нешто бело, како ми одговара’ “, рекао је Лавров.
Таква тенденција је приметна у различитим сферама међународног живота, између осталог у односу Запада према активностима интеграционих структура на постсовјетском простору.
Лавров се налази у посети Минску где учествује на министарском састанку држава-чланица ОДКБ.
Према његовим речима, Запад, као што је то већ радио у Авганистану, Ираку, а сади у Украјини, чим изгуби интерес напушта ту ситуацију коју је створио и одлази остављајући дате територије у рушевинама и у опасном стању.
„Због тога сматра да је за ОДКБ веома важан период и председавање Белорусије омогућава да се правилно анализира актуелна ситуација и одабере пут напред“, рекао је Лавров.
Чланице ОДКБ су Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.
Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
РУСИЈА
Лукашенко: Морамо се држати заједно, неће нас оставити на миру ни кад се украјински сукоб заврши
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала