- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нападом на Крим Кијев би прешао све црвене линије

© Sputnik / Василий Батанов / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе на Криму
Војне вежбе на Криму - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Пратите нас
Ако би Украјина извела напад на Крим ракетама „сторм шедоу“ и „хајмарс“ Кијев би прешао све све црвене линије. Такав потез представљао би терористички акт и покушај геноцида над цивилним становништвом Крима, упозоравају руски експерти.
Русија, како истичу за Спутњик, у том случају више не би имала другог избора сем да вероватно изведе ударе на државне структуре у Украјини које воде рат против ње и њеног народа.
Како је изјавио руски министар одбране Сергеј Шојгу, Оружане снаге Украјине планирају да изведу напад на територији Русије, односно Крима, ракетама „хајмарс“ и „сторм шедоу“.
„Примена ових ракета ван зоне спровођења специјалне војне операције означиће потпуно увлачење Сједињених Америчких Држава и Велике Британије у сукоб и повући ће за собом моменталне нападе на центре одлучивања на украјинској територији“, истакао је министар на седници колегијума Министарства.

Претња од напада на Крим

Како каже за Спутњик руски војни експерт Виктор Литовкин, изјава министра одбране Русије да украјинске Оружане снаге могу да изведу напад на Крим није далека од истине.
„Синоћ су летеле беспилотне летелице око Крима. Због тога се не искључује могућност да Оружане снаге Украјине могу да употребе ракете ‘хајмарс’ и ‘сторм шедоу’. Они би то могли да ураде јер је њима Крим трн у оку. Они мрзе људе који живе на овој територији... Мрзе оне који су одбили да се повинују њима и који хоће да говоре на руском језику“, објашњава саговорник Спутњика.
Кримски политиколог Владимир Џарала слаже се да постоји претња од могућег напада на Крим од стране Оружаних снага Украјине.
„Противваздушна одбрана на Криму уз помоћ радио-електронских средстава свакодневно обара беспилотне летелице, као и ракете које лете ка Криму. Ово се дешава скоро свакодневно. А интензивирало се с почетком украјинске контраофанзиве. Треба напоменути да није нанета никаква озбиљна штета из разлога што се системи руски системи ПВО сјајно хватају у коштац са овом озбиљном претњом. Сада, пошто украјинска војска трпи тежак пораз током своје неуспешне контраофанзиве, кијевски режим је вероватно одлучио да подигне улог, ескалира ситуацију и удари много озбиљнијим оружјем“, констатује наш саговорник.
Руски војни историчар Јуриј Кнутов објашњава да крстарећа ракета „сторм шедоу“ са којом Кијев можда може да изврши напад на Крим, има домет са земље око 250-300 километара, док из авиона њен домет износи око 500 километара.
„Штавише, испорука ловаца кијевском режиму омогућиће да се ове ракете ставе на авионе и лансирају. Истовремено, постоји могућност гађања циљева на Криму и другим територијама Русије. Ми то веома добро разумемо и због тога и упозоравамо земље-чланице НАТО-а и кијевски режим да ће, ако тако наставе, добити одговарајући одговор“, констатује наш саговорник.

Кијевски режим неће проћи некажњено

На питање како Русија чува Крим и како ће ова земља реаговати ако Оружане снаге Украјине нападну њену територију, Владимир Џарала каже да се на Криму налази моћан систем противваздушне одбране.
„Тамо се налазе системи С-400, С-300 и ‘бук’. Овде се налази и војна ваздухопловна база у којој су смештени борбени бомбардери, хеликоптери и јуришни авиони...Крим је веома моћан војни центар који игра улогу базе и који контролише читаву обалу Црног мора“, објашњава саговорник Спутњика.
Што се тиче претње од могућег напада, Јуриј Кнутов наглашава да ако Оружане снаге Украјине нападну Крим крстарећим ракетама, кијевски режим неће проћи некажњено.
„Није искључено да ће Русија нанети ударе по председничкој резиденцији, влади, Министарству одбране и Служби безбедности Украјине, као и друге структуре које су повезане са Генералштабом и вођењем рата против наше земље“, децидан је наш саговорник.
Подсетимо, британски министар одбране Бен Волас је средином маја потврдио да Лондон испоручује Кијеву крстареће ракете средњег домета „сторм шедоу“.
Си-Ен-Ен је објавио раније вест о испорукама у којој се наводи да су власти у Кијеву наводно обећале да неће користити ракете за нападе на територији Русије.
Међутим, Оружане снаге Украјине су од тада више пута извеле нападе овим ракетама на нове руске регионе.
Кремљ је саопштио да се Москва према британским испорукама крстарећих ракета „сторм шедоу" Кијеву односи крајње негативно, истичући да то захтева „адекватан војни одговор“.
Сергеј Шојгу и Сергеј Суровикин - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
Специјална операција у Украјини
Шојгу: Украјина спрема напад на Крим ракетама "хајмарс" и "сторм шедоу" - одговор ће бити моменталан
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала