Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како је Вучић изненадио Ескобара и Лајчака – Запад показује нервозу

© Tanjug / RADE PRELIĆСастанак председника Србије Алексадра Вучића, специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака
Састанак председника Србије Алексадра Вучића, специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара и специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Све што се дешава на северу Косова под палицом је Америке и ЕУ, јер њихове трупе су тамо. Због тога не може нико рећи да је Западу стало до деескалације на Северу. Тензијом желе да од Београда добију пристанак на ЗСО која Србима не одговара, а показују нервозу јер њихов план за Косово не напредује, каже дипломата Бранко Бранковић.
Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар говорили су у Атлантском савету о ситуацији на КиМ, а том приликом америчка водитељка је, постављајући им питања, Србе који протестују на северу покрајине назвала „фашистичким формацијама“.

Нервоза Америке и ЕУ

Она је то поновила више пута, а Ескобар је на ово реаговао али рекло би се благо. Уједно он је ситуацију на КиМ оценио као веома тешку и на ивици регионалног сукоба. Такође је за стање на северу и због чега нема деескалације на том простору окривио обе стране и напоменуо да је Охридски споразум који Србија разматра, правно обавезујући, иако нема признања Косова од стране Србије.
Бивши амбасадор и дипломата Бранко Бранковић није изнађен оваквим реториком ни Лајчака ни Ескобара јер је, како каже, очигледан циљ да кривицу за ситуацију на северу Косова свале на обе стране. Он оцењује да ништа што су рекли Ескобар и Лајчак "не држи воду", али да је очигледно да су били изненађени поруком председника Србије да неће ићи на састанак с Куртијем у Брисел докле год ухапшени Срби не буду пуштени на слободу и РОСУ се не повуче и да тек онда може да се крене у разговоре о Заједници српских општина.
„Овакав став је њих изненадио. Били су убеђени, иако датум састанка није заказан, да ће српски председник рећи –доћи ћу,“ каже Бранковић.
Они су чекали потврдан одговор из Београда да би заказали састанак, јер Америка и ЕУ, сматра наш саговорник, по овом питању немају проблем са Аљбином Куртијем јер „они оком, Курти скоком“, иако покушава да се представи да је другачије.
„Кад се све ово сабере види се велика нервоза пре свега Америке, а нешто мање и ЕУ јер не могу ни корак даље са плановима о косовском питању а морали би, с обзиром на то да у Америци од септембра креће председничка изборна кампања. Ако на то додамо да су отишли доста корака уназад кад је реч о украјинској кризи, онда је њихова нервоза још схватљивија,“ мишљења је саговорник Спутњика.

Охридски споразум не постоји без ЗСО

Бранковић се осврнуо и на Ескобарово инсистирање да је Охридски споразум правно обавезујући иако га Београд није прихватио.
„Охридски споразум као такав практично не постоји. Постоји само изричита обавеза која је дата албанској страни да уради све што је потребно за деескалацију сукоба на северу Косова а пре свега око формирања ЗСО. Србија ништа није из тог споразума прихватила осим да ће ићи на дијалог који се тиче формирања ЗСО. А наравно, Београд не може да иде на дијалог ако се ситуација овако развија и дешавају се овакве ствари. Ескобар и компанија у ствари подривају све што је речено на Охриду, јер се све што се дешава на КиМ дешава се под њиховом командом,“ изричит је Бранковић.
Како каже, не може нико рећи да Америка и ЕУ нису могли за два сата да уклоне РОСУ са севера и албанске градоначелнике, за чији избор је управо Америка дала благослов.
Нешто ту не штима, констатује Бранковић који цени да је е у средишту свега како ће изгледати ЗСО.
„Охридски споразум нас не обавезује осим када се седне да се разговара о ЗСО и то на бази онога што је Управљачки тим за израду нацрта ЗСО представио у Бриселу. Цела ствар је јако искомпликована: не би Бајден рекао то што је рекао - да је ситуација на Балкану претња Америци,“ напомиње Бранковић.

Србе не смеју да бране ни кад их зову фашистима

Нашем саговорнику је запарало уши и то што, када је Ескобар поменуо страх од регионалног сукоба није експлицитно рекао ко би то са ким ушао у сукоб.
„Па ово што РОСУ ради је де факто сукоб, да се не заваравамо. Ко ће други у овом региону да се петља у било шта што је везано за КиМ? Чак ни Албанија, јер жели у ЕУ, тако да остаје зна се ко - то су ове три државе (Америка, Британија и Немачка) које стоје иза Куртија и које му говоре, пишу и командују шта да ради,“ сматра Бранковић.
Како каже, то што је Ескобар па и Лајчак слабо одреаговао на потенцирање америчке новинарке да су спонтани протести српских грађана на северу КиМ „фашистичка милиција“ само показује његово настојање да се ни по коју цену случајно не протумачи да евентуалним оштријим реаговањем на такве тврдње не испадне да брани Србе.
„Ескобар не сме ни једну једину реч да каже која би звучала као одбрана српских ставова на КиМ и зато је одлучио да реагује како је реаговао, јер је проценио да је тако за њега најбоље у тој ситуацији. Не за нас. Чињеница је да се извукао од одговора на ово питање. Јер, свака и најмања назнака да повлађује нашим ставовима њега ставља у незавидан положај,“ објашњава Бранковић уз коментар да се у западним медијима не сме дозволити да Срби буду неко ко је у праву.
Лајчак и Ескобар, одговарајући на на питања о „фашистичкој милицији“, рекли су да не треба генерализовати све становнике Севера, али да нема сумње да је 29. маја, судећи према сценама из Звечана, било радикалних елемената и људи који дошли са циљем да повреде, можда чак и изазову жртве, јер су били, тврде они, наоружани, имали су бомбе и намеру да изазову насиље.
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
СРБИЈА
Да ли су Куртијеве „жалбе“ на Ескобара и Лајчака само игра
Неколико хиљада грађана Косовске Митровице окупило се на протестној шетњи - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
СРБИЈА
Скандал: Америчка водитељка назвала Србе „фашистичком формацијом“ пред Ескобаром и Лајчаком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала