Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Да ли су Куртијеве „жалбе“ на Ескобара и Лајчака само игра

© Tanjug / DOPISNIŠTVO KIMСпецијални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2023
Пратите нас
Кризе на северу Косова не би ни било да Америка није подржала Куртијеве изборе. Прозивке Ескобара и Лајчака од стране Аљбина Куртија могу се тумачити и као игре које треба да произведу неко ново стање на северу КиМ, можда баш оно што су у Америци и најавили, а то је стварање протектората на северу Косова, сматра политиколог Александар Лукић.
У дану када изасланици САД и ЕУ — Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак Белој Кући и Бриселу подносе извештај о дводневној турнеји на релацији Београд - Приштина која је за циљ имала да реши ескалацију сукоба на северу Косова и Метохије у оквиру плана у три тачке, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти пожалио се на, како тврди, њихову пристрасност уз опаску да — „долазе са захтевима друге стране“, мислећи на Београд.

Америка неће на своје дете

Из овога наизглед произлази да Приштина није спремна да изађе у сусрет пре свега Америци па се намеће питање шта даље.
Др Александар Лукић, научни сарадник на Институту за политичке студије, подсећа да су избори који су одржани за четири спрске општине на Косову и Метохији од стране Приштине, а на којима нису учествовали Срба, били окидач за ескалацију сукоба на северу, а та су тада добили подршку од Америке.
„Оно што се сада дешава, ако се узме у обзир план за решавање ситуације –да се организују нови избори за четири општине на северу Косова, да се косовска полиција повуче из општинских зграда и да се стране врате дијалогу - очигледно је нешто што Куртију сада не одговара. Он инсистира на томе да су избори које је Приштина спровела били легални и да такво стање мора да се задржи а да се избори организују само ако се добије пристанак Српске листе да изађе на изборе. Он од тога неће одступити. Међутим, ту је проблем што Српска листа не жели на изборе док се барем не започне процес формирања Заједнице српских општина, што Курти изричито одбија,“ напомиње Лукић.

Иза Куртија Немци и Британци

Зато ми се чини да ће, додаје Лукић, пре Курти остати без власти и да ће Америка учинити све да он буде смењен него што ће се под његовим руководством било шта десити што ће допринети да се ова ситуација смири.
"И да почну да се реализују уговори и споразуми који су до сада потписани а ту пре свега мислим на Бриселски споразум и ЗСО,“ каже наш саговорник.
Лукић истиче да је Косово за Америку „независна држава“ и да се према њему односе као што се родитељ односи према непослушном детету, тако да не верује да ће бити неких санкција по само Косово.
С друге стране, потребу Куртија да криви своје савезнике Лукић коментарише овако.
„Његов основни аргумент да су Ескобар и Лајчак на страни Србије је тај да њих двојица њему износе захтеве које износи и Србија. Дакле, да су идентични захтеви са српским, што наравно није тачно. А разлог због кога се супротставља овом двојцу је, поред његових личних ирационалних разлога, што постоји и нешто што је рационално а што је прикривено и о чему се не говори толико јавно а то је подршка Куртију неких других држава попут Британије и Немачке. Дакле, може бити да у том делу међународне заједнице не постоји општа сагласност како треба решити ову ситуацију и да ЕУ на челу са Лајчаком и Ескобаром као изаслаником Америке сматра да би то требало да се реши не дајући сасвим подршку Куртију. Док са друге стране стоје Немци и Британци који су и до сада здушно подржавали све што је Курти радио,“ верује Лукић.

Игра Приштине и Америке?

Лукић каже да никако не треба губити из вида да целе ове кризе на северу не би било, да та иста Америка није подржала Куртијеве изборе, и потврдила да ће они бити легални без обзира на излазност.
„Курти не би ни организовао те изборе, не би смео, да није добио сагласност за то. Тако да може бити и да се играју неке игре и да то треба да произведе неко ново стање ствари, можда и оно што су у Америци најавили а то је стварање протектората на северу Косова што нама никако не одговара,“ каже Лукић.
По његовом мишљењу, Америка има кључ за решење ове кризе, али и за формирање ЗСО ако заиста то жели, без Приштине.
Лукић закључује да то што они сада прете одређеним последицама то је казна за Куртија, а не за Косово, јер Америци не одговара да кажњава Косово као њихов пројекат.
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2023
СРБИЈА
„Пристрасни су, долазе са захтевима Београда“: Курти се пожалио на Ескобара и Лајчака
Припадници специјалне јединице косовске полиције на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2023
СРБИЈА
Епилог посете америчко-европског двојца: Преко ескалације до испуњења Охридског споразума
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала