- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ОДКБ све више иритира Запад

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЗаставе земаља учесница Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ)
Заставе земаља учесница Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Организација Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) се развија и све више иритира Запад који отворено покушава да ослаби ОДКБ. Између осталог, Запад обећава и додатне погодности онима који одбијају сарадњу са Русијом, изјавила је Спутњику портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.
„Како се ОДКБ све више шири, све више и иритира Запад. Видимо колико је тешко било да ОДКБ сарађује са другим међународним структурама и организацијама, због проблема које су стварале западне земље“, рекла је она.
Подвукла је да је циљ Запад да ослаби ОДКБ, да је оцрни у јавности и да обећа додатне погодности земљама јер одбијају сарадњу са Москвом. Истакла је да је то покушај Запада да унесе раскол у ОДКБ.
Захарова је подсетила на речи министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова да би државе Централне Азије требало да се критички односе према иницијативама Запада за војно-техничком сарадњом. Лавров је тада истакао да Запад улаже напоре у хуманитарни и војни продор у централноазијски регион.
ОДКБ чини шест држава: Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан, а ове године председава Белорусија.

Стратешки ризици и антируска хистерија

Захарова је нагласила да услед стратешких ризика Русија стално шаље отрежњујуће сигнале Западу, али он није спреман да адекватно сагледа позицију Москве и све се више увлачи у војну конфронтацију.
„Највећа опасност је у томе да је у оквиру агресивног курса САД и НАТО-а према Русији, како они формулишу стратешки пораз у украјинском сукобу који су изазвали, настављају да повећавају суме и све дубље се увлаче у војну конфронтацију“, истакла је она.
Москва оцењује да је такво понашање безобзирно, оно може да доведе до директног оружаног сукоба држава са нуклеарним наоружањем, рекла је она и подвукла да је проблем у томе што је Запад опседнут антируском хистеријом и вероватно преплављен идејом хибридног рата против Русије.
„Запад није спреман да адекватно прихвати наш став и одговорност за даљу деградацију ситуације лежи на западним престоницама“, закључила је Захарова.
Саветовала је Запад да не сумња у то да је Русија одлучна да брани своје интересе у циљу безбедности.
Лавров на Савету безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2023
РУСИЈА
Лавров: Запад у ОДКБ, БРИКС и ШОС види претњу својој доминацији на међународној сцени
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала