- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Преговори о формирању нове црногорске владе већ почели – нема места само за ДПС и УРА

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆОбраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори
Обраћање Јакова Милатовића после победе на председничким изборима у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
Пратите нас
Преговори око формирања 44. црногорске владе већ одмакли, она ће се сигурно формирати у потребном року, јер за то постоји више разлога, а у њој ће бити мјеста за све политичке партије које су оствариле цензус на изборима, осим за ДПС и УРА, оцјењује за Спутњик аналитичар Предраг Дрецун.
Званични разговори Покрета Европа сад и осталих политичких актера почеће након објављивања коначних резултата избора, а у неформалним, према наводима црногорских медија, већ налазе партнере у власти.
У покрету Милојка Спајића за сада рачунају на савезништво с посланицима свих мањинских партија, Демократа и СНП-а, то би требало да значио да су већ обезбиједили 42 посланика од 81 колико их има у Скупштини Црне Горе.
Рачуница је јасна: ПЕС ће имати 24 посланика у новом скупштинском сазиву, као будуће партнере види десет посланика свих странака мањинских народа, седам Демократа и два Социјалистичке народне партије (СНП). Из ПЕС-а су најавили да су отворени за разговоре с коалицијом За будућност Црне Горе (ЗБЦГ).

Што прије формирати владу

Милан Кнежевић, лидер Коалиције За будућност Црне Горе, изјавио је синоћ да не може да потврди да су почели преговори око формирања 44. владе Црне Горе, али да је тачно да постоји одређена незванична комуникација на ту тему. Назвао је то „опипавањем терена“.
Ако дође до договора, Демократама би могла да припадне позиција шефа Скупштине, коју је њихов лидер Алекса Бечић покривао од јесени 2020. до фебруара прошле године.
„Постоје одређена сазнања да су сви актери будуће владе расположени да се она што прије формира, а на то указује и нека политичка аналитика која је у складу са потребом Црне Горе да настави економске реформе, и да настави приближавање европском путу. Евентуално кашњење у формирању нове владе, или чекање неког крајњег рока, или улажење у ризик да се она не формира водило би до нових избора. И Црна Гора би изгубила још пола године времена, била би политичка нестабилност, не би инвеститори хтјели да улажу у таквом амбијенту. Зато мислим да постоји свијест свих актера који су позвани да се формира влада да се то што прије обави“, каже Дрецун за Спутњик.

Европска агенда и економија у фокусу

По његовом мишљењу, први индикатор да ће се формирати влада било је то што представници партија мањинских народа нијесу овог пута истицали никаква условљавања за формирање владе, а они имају десет посланика, и сви су се сложили да будући мандатар буде лидер ПЕС-а Милојко Спајић.
„Колико ја имам информације, СНП је јуче имао контакте са представницима Европе сад и исказао спремност да подржи владу. Према истом извору, тој партији би припало једно министарско мјесто. Видимо да Демократе кроз сведену изјаву њиховог политичког стратега Бориса Богдановића поручују да свој партијски интерес уклапају у интересе Црне Горе, и ко то прихвати, они ће га подржати. Чак мислим да би могло бити изненађење да владу подрже Социјалдемократе, они су били у коалицији са ДПС-ом, али се након избора мијењају политички интереси. Мислим да ће коалиција За будућност Црне Горе бити сигурно дио будуће владе, уосталом то се могло читати и у изјавама њеног лидера Милана Кнежевића“, каже Дрецун за Спутњик.
Наш саговорник истиче да будућа црногорска влада неће моћи да се бави спољнополитичким приоритетима ниједне странке, већ ће се бавити само европском агендом и економским побољшањем стандарда грађана.
„Вишенационална питања нијесу репер око којег се окрећу бирачи, сада је на реду економија. Формирање владе је потребно и како би се одблокирале неке институције у Црној Гори“, поручује Дрецун.

ДПС нема коалициони капацитет

Мањинске политичке партије почеле су преговоре о формирању нове владе са лидером Покрета Европа сад (ПЕС) Милојком Спајићем, казао је носилац листе Албанске алијансе Генци Ниманбегу.
Ниманбегу је, у емисији „Пресинг“ Градске телевизије, рекао да се у досадашњем парламентарном раду представника партија које заступају националне мањине у Црној Гори показало да је држава на европском и евроатлантском путу.
„Мањинске партије почеле су преговоре са Спајићем“, рекао је Ниманбегу.
Он је додао да је у плану иновација меморандума мањинских партија о заједничким преговорима за учешће у Влади.
„Демократска партија социјалиста (ДПС) нема довољан коалициони капацитет и за пуно субјеката је непожељан партнер“, рекао је Ниманбегу.
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
РЕГИОН
Вијести: Покрет Европа сад неформално обезбедио већину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала