Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко је следећи? Срби сабијени у гета: Казнене експедиције долазе да нас хапсе

Пратите нас
На протесту у Грачаници због бруталног хапшења Драгише Миленковића, књижевник и новинар Живојин Ракочевић поручио је да су Срби на Косову и Метохији сабијени у гета у која се данас долази као у казнене експедиције да се хапсе људи.
Више хиљада Срба окупило се данас на мирном протесту испред полицијске станице у Грачаници због бруталног хапшења Драгише Миленковића кога приштинске власти терете за наводни ратни злочин.

Миран протест у Грачаници

Дописник „Новости“ са Косова Драгана Зечевић каже за Спутњик да су се грађани окупили како би исказали протест и револт због неоснованог хапшења Срба, како због јучерашњег хапшења њиховог суграђанина Драгише Миленковића, тако и Срба са севера Косова и Метохије.
Комшије и рођаци ухапшеног Миленковића тврде да је јучерашње хапшење било јако брутално јер су припадници специјалне полиције током преметачине у кући Миленковића бацали иконе са зида на под. Претходно су опколили не само кућу Миленковића већ и читаву улицу у којој живе у насељу Кишница, надомак Грачанице, додаје Зечевићева.
„Грађани су на данашњим протестима носили пароле 'Стоп Куртијевом насиљу', 'Немојте да криминализујете Србе', 'Сви смо ми Драгиша Миленковић' а потом су после једносатног мирног протеста прошетали до манастира Грачаница. Било је појачано присуство косовске полиције који су у једном тренутку пристигли са више оклопних возила за разбијање демонстрација, али је протест грађана протекао мирно“, закључила је Драгана Зечевић.

Срби сабијени у гета

Књижевник из Грачанице и председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић обратио се грађанима али и приштинским властима и тзв. међународној заједници питањем – ко је следећи?
„Како живети у друштву у ком се питате ко је следећи за хапшење? Ми имамо потребу да живимо у слободи. Протерали су нас из градова. У Призрену живи четворо Срба, у Приштини их је мање од 15. Сабијени смо у гета у која се данас долази као у казнене експедиције да се хапсе људи. Драгиша Миленковић је само један од осам оних који леже у затворима на правди бога.“

Зло се прелива на север Косова и Метохије

Ракочевић је потом прочитао имена заточених Срба: Ненад Арсић из Чаглавице, Душко Арсић из Матичана, Милорад Ђоковић из Витомирице, Горан Станишић из Словиња, Зоран Ђокић из Пећи, Златан Крстић из Неродимља, Гаврило Милосављевић из Истока и Драгиша Миленковић из Грачанице. Он је додао да су ти људи политички затвореници и да никоме нису ништа згрешили.
„Једног су присиљавали да прода своје имање и рекли да је злочинац. Други је легализовао свој стан у Истоку, ено га у затвору. Трећи је покушао да се врати у Витомирицу, годину дана је већ у затвору. Ми морамо да схватимо да међународна заједница под хитно мора да заштити наша гета. Војници Кфора морају доћи и пружити нам сигурност јер сво зло које смо ми трпели и трпимо 20 и више година, сада се прелива на север“.
Ракочевић је апеловао на окупљене Србе да упркос хапшењима и свему лошем што им се дешава не продају своја имања.
Жозеп Борељ, Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СРБИЈА
Вучић из Брисела: Не видим разлог да разговарам са човеком који жели да изазове сукобе
Протест у Грачаници - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СРБИЈА
Миран протест више хиљада Срба у Грачаници, полиција и Кфор у приправности
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала