Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти из Брисела: Потребни нови избори у четири општине на северу Косова и Метохије

Пратите нас
Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да су потребни нови избори у четири општине на северу Косова и Метохије јер је излазност била мала и додао да разуме да је легитимитет непотпун.
„С друге стране, морамо да нађемо правно решење, а не да радимо мимо закона. Могућа је петиција грађана, у којој ће се захтевати да се прекине мандат градоначелника тих општина. Спреман сам да помогнем у томе, али не можемо да идемо диктатом на градоначелнике и незаконским решењима, то би створило додатни проблем“, рекао је Курти новинарима у Бриселу после састанка са шефом ЕУ дипломатије Жозепом Борељом и специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком.
Курти тврди да су полицијске акције на северу КиМ „реакције разних насилних екстремиста“, као и да нису акције полиције, већ реакције.
„Криминалне групе нападају Кфор, полицију, новинаре. Најпре треба да се отарасимо криминалних елемената, а потом, обећали смо да ће бити смањено присуство наше полиције у општинским зградама“, додао је Курти.
Он је рекао да нормализација односа треба да се деси путем имплементације Основног споразума.
„Утисак ми је да је Србија рекла 'да' споразуму, а сада се каје и жели да опструира имплементацију. Морамо да имплементирамо што пре споразум, и да Косово има нормалне односе са Србијом. ЕУ, Брисел, су место где треба да решавамо проблеме, али зато треба више енергије, инсистирања и озбиљности“, рекао је Курти, преноси Танјуг.
После састанка са Куртијем, Борељ и Лајчак разговарали су са председником Србије Александром Вучићем.
Жозеп Борељ, Мирослав Лајчак и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СРБИЈА
Вучић из Брисела: Не видим разлог да разговарам са човеком који жели да изазове сукобе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала