- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Америка јача свој војни контингент на северо-истоку Сирије

© AFP 2023 / JOHN MOOREПрипадници америчке војске у Сирији
Припадници америчке војске у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Москва има податке о томе да Сједињене Државе јачају свој војни контингент на северо-истоку Сирије, рекао је у интервјуу за Спутњик специјални представник руског председника за Сирију Александар Лаврентјев.
Он је навео да Американци јачају снаге и у Ет Танфу. Реч је о америчкој војној бази на југу провинције Хомс недалеко од границе са Ираком и Јорданом.
Америчке специјалне службе настављају да припремају екстремистичке и радикалне елементе у Сирији у својим базама за нове диверзије и терористичке нападе на територији те земље, додао је он.
„То је можда повезано са покушајима да се дестабилизује ситуација и да се у земљи поново покрене нови талас оружаних сукоба“, оценио је Лаврентјев.
Подсетимо, америчке снаге контролишу територије на северу и северо-истоку Сирије у провинцијама Дејр-ез-Зор, Ел-Хасеке и Рака где се налазе највећа налазишта нафте и гаса у Сирији.
Званични Дамаск је истиче да америчко присуство на њиховој територији представља окупацију с циљем да се краде нафта.
Руски званичник је рекао и да Женева као место заседања Уставног комитета Сирије отпада, са чиме се сагласан и специјални представник генералног секретара УН Гејр Педерсен.
Према речима Лаврентјева, руска страна не може да настави рад у Женеви не само из логистичких разлога, већ и због санкција против представника руског Министарства одбране.
Следећи састанак комитета треба организовати на неком неутралном месту или да се обезбеде гаранције за све делегације, додао је Лаврентјев.
Последњи пут Уставни комитет Сирије је заседао почетком јуна проше године.
Сиријски милитант - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
СВЕТ
Шта је Сиријска слободна армија коју формира ЦИА
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала