- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија памти: Дан сећања и туге на жртве Великог отаџбинског рата

© Sputnik / Max Alpert / Уђи у базу фотографијаАртиљеријска јединица током борбе, Северни Кавказ, 1943. година
Артиљеријска јединица током борбе, Северни Кавказ, 1943. година - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
Пратите нас
Русија на данашњи дан обележава почетак Великог отаџбинског рата (1941-1945), ослободилачког рата народа СССР против фашистичке Немачке и њених савезника, који представља најважнији и одлучујући део Другог светског рата (1939-1945).
Нацистичка Немачка је у зору 22. јуна 1941. године без објаве рата напала Совјетски Савез. Немачка војска нанела је интензивне нападе на аеродроме, железничке чворове, базе ратне морнарице, места сталног размештаја војске и многе градове до дубине од 250-300 километара од државне границе.
Тешки крвави рат потрајао је 1.418 дана и ноћи и окончан је 9. маја 1945. године потпуним поразом земаља фашистичког блока. Укупни људски губици СССР током рата износили су 26, 6 милиона људи. Од тога, око 8,7 милиона становника погинуло је на фронту, док је 7, 42 милиона људи страдало услед планског истребљења нациста на окупираним територијама, а више од 4,1 милиона грађана погинуло је услед сурових услова окупационог режима.
На принудни рад у Немачку и суседне земље под њеном окупацијом било је отерано 5, 27 милиона грађана. Од тог броја у отаџбину се вратило нешто мање од половине – 2, 65 милиона становника, више од 450 хиљада је емигрирало, док је 2, 16 милиона људи страдало и умрло у заробљеништву.
Прес служба Кремља, саопштила је да ће поводом обележавања 82. годишњице од почетка Великог отаџбинског рата, на Дан сећања и туге, руски председник Владимир Путин положити цвеће на споменик Незнаног јунака крај зидина Кремља.
У оквиру сверуске акције „Свећа сећања“, Министарство одбране Русије саопштило је да је од честице „Вечне ватре“ довезене са меморијалног комплекса Мамајев курган у Волгограду, запаљено 1.418 свећа (по једна свећа за сваки дан рата) поред зидина Главног храма Оружаних снага Русије.

Дума: Победили смо онда, победићемо и сада

Председавајући Државне Думе Русије Вјачеслав Володин поводом почетка Великог отаџбинског рата изјавио је да Вашингтон и Брисел треба подсетити да је након 22. јуна 1941. ипак дошао Дан победе над нацизмом.
Према његовим речима, тај рат је дотакао сваку породицу, погинуло је више од 27 милиона људи.
„Захваљујући јунаштву наших војника и официра непријатељ је поражен, али је за победу плаћена велика цена. Они нису научили лекције из историје. Запад чека неизбежни пораз. Вашингтон и Брисел треба подсетити да је након 22. јуна 1941. године ипак освануо 9. мај 1945. године, Дан победе над нацистичким нечистим силама. Тако ће бити и овог пута“, поручио је Володин.
Он је уверен да се свет данас поново суочава са манифестацијама нацизма.
Володин је поручио да крвави кијевски режим не оклева да објави злочиначке циљеве рата који су покренули Вашингтон и Брисел – убиство максималног броја руских грађана.
Владимир Путин положио цвеће на гробу незнаног јунака у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2022
РУСИЈА
Дан сећања и туге: Путин положио цвеће на гроб Незнаног јунака у Москви /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала