Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта после пропасти "дијалога" у Бриселу: За Приштину нема санкција, а за Србију...

© Фото : Спутњику уступио Милан ПетровићПрипадници КБС-а испред куће Срђана Петровића у Великој Хочи
Припадници КБС-а испред куће Срђана Петровића у Великој Хочи - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
Пратите нас
Не верујем да ће Приштина добити неке озбиљније санкције, можда само неку ситну пацку из ЕУ после Самита који се одржава крајем овог месеца. Курти је показао одмах по повратку из Брисела да нема намеру да стане са хапшењем и прогоном Срба а то сигурно не би могао без подршке Запада, сматра аналитичар Дејан Вук Станковић.
После одвојених разговора високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозепа Бореља и главног преговарача ЕУ у дијалогу Београда и Приштине са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених косовских институција Аљбином Куртијем, а поводом кризе на северу КИМ и свега што је из тога произашло, за пар дана се очекује састанак министара спољних послова држава ЕУ а потом и Самит где би требало да се косовско питање нађе на дневном реду.

Курти може да добије само пацке

На питање хоће ли бити најављених санкција за Приштину али и за Београд и каквих, доктор политичких наука и аналитичар Дејан Вук Станковић каже да би био веома изненађен ако би закључци са ових скупова садржали било шта позитивно за Србију.
„Верујем да ће ти закључци садржавати неке уопштене фразе о потреби да се успостави мир и стабилност на КиМ и да треба приступити решавању овог питања на дуге стазе и у складу са оним што је наведено у Охридском споразуму. Можда ће се наћи и две фразе које се тичу европске перспективе и Приштине и Београда, али то би било то. Не очекујем ништа специјално да се деси на тим скуповима. Европски савет сам по себи није нешто ни битан, он је ту да артикулише оно што ради Мирослав Лајчак и западне амбасаде на терену,“ каже Станковић.
По његовом мишљењу, неће бити неких санкција према Приштини јер да су хтели већ би их увели. Он подсећа и да се оне које су најавили у две фазе Американци и ЕУ односе пре свега на Куртија лично, али не на нешто конкретно против Приштине.

Приштину подржава у свему Запад

„То је више симболика и верујем да ће тако и остати. И да им затворе економску помоћ, Приштина има другу страну одакле ће је добити, било да је то Албанија, Турска или Америка,“ верује наш саговорник.
Да ће се управо ово десити, како каже, доказ су и састанци у Бриселу који је требало да реше питање деескалације сукоба а завршили су се инсистирањем да Београд потише Охридски споразум.

„Од Куртија су само затражили да спроведе истрагу о наводима које је председник Александар Вучић изнео о злостављању и мучењу ухапшених Срба и да размотре приложену документацију са наше стране о томе. Тако да у суштини ово је био састанак без епилога кризе која траје на Косову и Метохији и наставак агоније овог политичког процеса, који се назива дијалог. Међународни преговарачи су заинтересовани за коначно решење, а Албанци не попуштају. Штавише, иза те помпезне реторике крије се насиље над Србима које се спроводи на терену. С друге стране, Србија је приморана да прича како ће се борити да се очува мир и стабилност и да је за компромисно решење како би се сачували Срби на КиМ,“ каже наш саговорник.

Наравно, уз све ово, додаје Станковић, иде и пратећи притисак са Запада да Београд призна независност Косова и потпише Охридски споразум што је и сам Курти навео да би била олакшавајућа околност.

Дозирано држање тензије

„Лично мислим да Курти све ради по налогу својих западних помагача јер њима би одговарало да је тај Охридски споразум потписан. Овако је ствар политичке процене колико ће поглавља из тог споразума прихватити. Суштина је у томе да је Куртију дата дозвола да ради шта хоће,“ каже Станковић.
Станковић напомиње и да је Приштина најновијим хапшењем Срба (јутрос ухапшен Ненад О. у Северној Митровици) јасно ставила до знања да ће она ићи путем који је себи зацртала и који јој је очигледно дозвољен.
Из тог разлога сматрам, каже наш саговорник, да нема границе и краја свему овоме, сем неког масовног насиља, за које мислим да се Курти ипак неће усудити да примени, него ће наставити да овим темпом држи тензију "на кашичицу" док не сломи све што се има сломити код Срба.
Борељ је после одвојених сусрета са Вучићем и Куртијем практично препричао шта се дешава на КиМ, истичући да су већ четири недеље сведоци беспотребног погоршања ситуације протестима и насилним конфронтацијама. Додао је да су чланице ЕУ и САД биле јасне у апелу за деескалацију и позиву на предузимању одлучних корака, као и да смо на жалост сведоци управо супротног. Међутим, осим што је поновио да је обема странама представио јасна очекивања међународне заједнице, Борељ није понудио никакво решење за деескалацију кризе на северу КиМ.
СРБИЈА
Ко је следећи? Срби сабијени у гета: Казнене експедиције долазе да нас хапсе
Грачаница - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2023
СРБИЈА
Протест у Грачаници због хапшења Србина: Аутомобил насилно прошао кроз окупљене, један повређен
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
СРБИЈА
Борељ: Рекао сам лидерима – до деескалације мора доћи одмах и безусловно
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала