- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Минхен „прогутао“ још једну велику звезду

© AFP 2023 / OLI SCARFFСадио Мане
Садио Мане - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
Пратите нас
Познати сајт Трансфермаркт објавио је прошле недеље нове цене фудбалера у Бундеслиги и ниједан играч није претрпео такав пад вредности као нападач Бајерна Садио Мане који је појефтинио за чак 35 милиона евра.
Уз некадашњу звезду Ливерпула, слично је прошао само још његов саиграч из Минхена Леон Горецка, који је због лоших партија изгубио 20 милиона евра на вредности.
Манеова нова вредност осликава чињеницу да је 31-годишњи нападач доживео енормни пад од чак 35 милиона евра од тренутка када је одлучио да пређе из Ливерпула у редове немачког великана за око 32 милиона евра.
Његова вредност налази се на најнижој тачки још од почетка 2016. године када је покушавао да се пробије као млад и талентован нападач у редовима Саутемптона.
Зашто је репрезентативац Сенегала тако драстично пропао као жетон у Минхену?
Током своје премијерне сезоне у Бундеслиги, Мане је забележио седам голова и пет асистенција на 25 наступа у првенству. И док се некима то не чини као добар скор, његове бројке су опале због повреда које су га доста пута селиле на клупу.
На пример, сјајни нападач је пропустио минимум осам мечева због повреда и суспензија, а са клупе је осам пута стартовао као резерва на 34 утакмице Бајерна у Бундеслиги.
Када то сведемо на просек по утакмици, испоствља се да је Манеов допринос 0,75 голова и асистенција на сваких 90 минута. Изненађујуће, не само што је то боље од његовог учинка за Ливерпул претходне сезоне у Премијер лиги (0,64), већ је боље и од претходне четири од укупно пет сезона у дресу енглеског клуба.
Дакле, ако Садио Мане даје и креира више голова у Немачкој него што је то чинио у Енглеској, зашто је његова сезона у Бундеслиги онда проглашена за катастрофалну?
Већина Манеових проблема је ствар перцепције јавности. Проблематичан угао представља чињеница да су га јавност и навијачи Бајерна видели као директну замену за Роберта Левандовског, који је прошлог лета отишао у Барселону. И као што би већина навијача Ливерпула рекла, Мане је све, осим традиционалне „деветке“.
Тако долазимо до чињенице да када год је желео да покаже квалитет на левом крилу, Мане би налетео на Томаса Милера, Лироја Санеа или Џамала Мусијалу који сви воле ту позицију и који су га надмашили у борби за место у тиму. Када се вратио на терен крајем фебруара после повреде пробали су га и у самом шпицу напада, али је убрзо изгубио и ту битку са Ериком Максимом Чупо Мотингом.
Једноставно, Мане је прешао у клуб који тренутно нема места за њега у стартних 11 и потребно је стрпљење док тренер не увиди како може да искористи његове квалитете у садашњем систему.
Чини се зато да је Мане „заглављен“ тренутно у Бајерну, питајући се да ли ће му Томас Тухел пронаћи место у тиму следеће сезоне или ће по отварању летње пијаце бити продат првом клубу који понуди неко обештећење.
Жозе Мурињо - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
СПОРТ
Мурињова реакција после драконске казне: „Господине Бобан, подносим оставку“
Марко Стаменић Звезда - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
СПОРТ
Српски син се вратио коренима: „Поносан сам“
Селектор репрезентације Србије  Младен Крстајић - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
СПОРТ
„Спачек“ је слаб алиби за потрес у Сарајеву – да ли је време за „највећег Бугарина“ међу Србима?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала