- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Американци хтели да доведу Српску у питање“: Додик открио план

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да је Република Српска испунила своје обавезе на Бечкој берзи шест дана пре рока да би спречила Американце који су били спремни да наложе коресподентним банкама да не трансферишу новац и тиме доведу Српску у питање.
Он је додао да су Американци са банкарима из Републике Српске били заказали састанак како би на њих утицали да спрече коресподенцију.
„Али ми смо пре петка све то завршили, тако да нису они најпаметнија ствар на свету, бар што се тиче нас“, рекао је Додик.
Додик је истакао да Српска јесте отишла на слободно тржиште, али да то раде и друге земље као што су Србија, Хрватска, Пољска и друге.
Он је додао да су Сједињене Америчке Државе тренутно најзадуженија земља и да њихов дуг износи 32 хиљаде милијарди.
„Измирили смо то, али треба да приметите да смо одмах два дана након тога уплатили све плате и све редовне обавезе које Српска има“, рекао је Додик новинарима у Модричи, на обележавању 31. годишњице пробоја Коридора, и навео да ће пензије и даље бити исплаћиване у року или пре рока.
Он је додао како они који су претходно изјављивали да Српска неће моћи да измири своје обавеза, сада ћуте.
„Република Српска измирује све своје обавезе, све плате су редовне, пензије редовне, социјална давања редовна“, рекао је је Додик, додајући да Српска дели судбину глобалне економије.
Он је рекао да Српска данас има највећу стопу покривености увоза извозом на нивоу од 83 одсто.
„То никада није било забележено од када се књижи Република Српска као појам и као држано-територијална целина. Ми имамо највећу икада исплаћену просечну плату 630 евра. То је била мисаона именица пре пет година“, нагласио је Додик.
Он је додао да је свестан да постоје људи који тешко живе и којима је потребно помоћи али да има и створених успеха као што је почетак изградње Хидроелектране Горњи хоризонти која кошта 222 милиона евра, као и аранжмани везани за ауто-путеве.
„Република Српска иде, по оној народној `пси лају каравани пролазе`, тако Српска иде својим путем, пролази, а они који ће наставити да лају они ће опет наћи изговор, па ћете за пар месеци опет слушати причу 'пропали, немају'. Имамо, боримо се против глобалне пошасти која покушава да спречи Републику Српску“, рекао је Додик, пренела је РТРС.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2023
РЕГИОН
Додик: Америка стала на једну страну у БиХ, док је Српске биће и сведока о истини у рату
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2023
РЕГИОН
„Препотентан, арогантан, смутљивац“: Додиков одговор америчком амбасадору о промени Дејтона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала