- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Уставни суд БиХ доносио своја правила не уважавајући Устав БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Уставни суд БиХ је доносио своја правила не уважавајући основне елементе Устава БиХ, а то су да се одлучује консензусом, да су три конститутивна народа и два ентитета равноправни и да механизам одлучивања мора да прати такву структуру у свим органима, па и у Уставном суду, саопштио је данас Милорад Додик, председник Републике Српске.
Изменом правила, Уставни суд БиХ је деградирао чињеницу да српски народ мора да буде присутан у одлукама, рекао је Додик.
„Током седмице одржао сам састанак с представницима институција и лидерима партија владајуће коалиције, на којем смо изнели став да такве одлуке Уставног суда БиХ немају легитимитет и зато ће Народна скупштина расправљати о заштити уставне позиције Републике Српске“, написао је Додик на свом Инстаграм профилу*.
Скупштина Републике Српске одржаће сутра седницу скупштинског Колегијума, на којој би требало да се утврди предлог дневног реда и термин одржавања осме посебне седнице на тему Уставног суда БиХ.
Уставни суд БиХ није дао никакав одговор након захтева из Републике Српске да до петка, 23. јуна повуче спорну одлуку о брисању члана 39 Правилника тог суда.
Како је у петак најавио заменик шефа Клуба СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица, седница Народне скупштине вероватно ће бити одржана у уторак, 27. јуна.
„На седници ће се расправљати и вероватно донети одлука о непримењивању одлука Уставног суда БиХ у Републици Српској, јер је овај суд без одговарајућег летимитета, донео низ штетних одлука прегласавањем судија из Српске...“, рекао је Мазалица за Срну.
Он је рекао да је последња одлука Уставног суда БиХ својеврсни државни удар, да је поделила БиХ на две половине јер је Уставни суд прекршио своје правило и искључио судије из Српске из обавезног кворума о одлучивању.
Уставни суд БиХ, каже Мазалица, на тај начин самостално доноси одлуке без судија из Републике Српске и практично је постао уставни суд Федерације БиХ.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 23.06.2023
РЕГИОН
Крупан корак ка разбијању БиХ: Српска има одговор на пузећи државни удар
Заставе РС - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
РЕГИОН
Спречити нападе на Републику Српску: Петиција против одлуке Уставног суда БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала