- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

НБА у бојама Србије

© Фото : KSS / Marko MetlasБогдан Богдановић и Никола Јокић
Богдан Богдановић и Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Србија има најбољег играча на свету и у НБА лиги Николу Јокића, али како који дан пролази наша колонија у најјачој лиги света само расте. И делује да може да буде све већа и већа ако се преко Баре преселе Филип Петрушев, Василије Мицић и/или Тристан Вукчевић. А, да не помињемо још и тренере и помоћне тренере.
НБА поприма боје Србије.
Србија у најјачој лиги већ има шампиона Николу Јокића, Богдана Богдановића у Атланти (потписао нови уговор), има финалисту Николу Јовића (додуше са скромном минутажом), има Алексеја Покушевског у Оклахоми и Бобана Марјановића у Хјустону.

Њима би могли да се придруже Василије Мицић и Филип Петрушев, али и Тристан Вукчевић. Кренимо редом.

Центар Црвене звезде Филип Петрушев на радару је НБА лигаша, а у питању је Филаделфија. Севентисиксерси имају права на њега и по свему судећи спремни су да му понуде уговор. Помиње се да је у питању двогодишњи уговор. Ипак, и даље није познато на који начин би Петрушев помагао Фили, да ли би играо за први тим, или у Развојној лиги, остаје да се види колико су Севентисиксерси озбиљни када је српски центар у питању.
Још један играч који се дуго налази на клацкалици између НБА и Евролиге, много дуже него Петрушев, је Васа Мицић, двоструки шампион Европе и бивши МВП Евролиге.
По завршетку финалне серије плеј-офа у Турској и освојене титуле, Мицић се отиснуо „преко баре" на финалне преговоре са Оклахомом, која има права на њега за потпис.
„Пратимо дешавања, Мицић јако жели каријеру да настави у НБА. Он има опцију на уговору до 20. јула, ништа се не зна у овом тренутку. Све зависи од Мицића", изјавио је директор Ефеса Алпер Јилмаз.
Мицић је 2014. године био изабран на НБА драфту од Филаделфије као 52. пик, да би 2020. био прослеђен Оклахоми. После сјајних игара у Бајерну, Црвеној звезди, Тофашу, Жалгирису и посебно од 2018. године у Ефесу, са којим је двоструки освајач Евролиге, Мицић је и прошле сезоне наговестио да је време да се са 29 година опроба у НБА лиги.
То се све до данас још није реализовало. А, у више наврата је био јако близу.
Какве су шансе Тристану Вукчевићу да се нађе у НБА лиги?
Кошаркаш Партизана, који је неколико сати раније освојио регионално такмичење са црно-белима, изабран је као 42. пик друге рунде од стране Вашингтон Визардса на овогодишњем драфту.
Вукчевић ће у Вашингтону имати „српско“ друштво пошто ће му саиграч бити син некадашњег кошаркаша Звезде Зуфера Авдије, репрезентативац Израела Дени. Ипак, не делује претерано реално да ће се наћи већ наредне сезоне у дресу Вашингтона.
На крају, видећемо да ли ће Бобан Марјановић остати у НБА лиги или ће каријеру наставити у Европи.

А, ту су и тренери

Број српских представника у НБА свакако је већи када гледамо и тренере, а довољно је рећи да ће Србија имати шефа стручног штаба једне НБА франшизе, а то ће бити Чачанин Дарко Рајаковић у Торонту.
Поред њега, као помоћни тренери радиће Игор Кокошков у Атланти, Дејан Милојевић у Голден Стејту и Огњен Стојаковић који је са Денвер Нагетсима и Николом Јокићем стигао до шампионске титуле.
Ако се обистине могући трансфери и Мицић, Петрушев или Вукчевић заиграју у НБА лиги наредне сезоне, заједно са феноменалним тренерима, љубитељи кошарке имаће доста тема за праћење у најјачој лиги света.
Из Европе су само двојица стручњака радила као први тренери у НБА лиги, а обојица су Срби - Игор Кокошков у Финиксу и Дарко Рајаковић од овог лета у Торонту.
Доминација.
Паскал Сијакам и Богдан Богдановић – Торонто против Атланта - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Проблем на видику – шта ће остати Србину?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала