- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ни „Д“ од демократије: Американци већ састављају нову владу Црне Горе, Србе опет не желе у власти

© AP Photo / Jacquelyn MartinЗастава Америке и Црне Горе
Застава Америке и Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Изјаве америчких дипломата, изасланика за Балкан Габријела Ескобара и амбасадорке САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке у два дана, да Америка не сматра својим партнером коалицију За будућност Црне Горе јесте директно уплитање у црногорску политику, каже за Спутњик ректор Универзитета Медитеран и професор права Саво Марковић.
Све се то догађа пред процес формирања нове 44. црногорске владе у којој САД, очигледно, не желе да виде представнике Коалиције за будућност Црне Горе, то јест представнике српског народа, изабране на ванредним парламентарним изборима.
„Нимало ми нијесу изненадиле изјаве Габријела Ескобара и Рајзинг Рајнке. Ријеч је еклатантном примјеру агресивне америчке дипломатије, свјетског полицајаца број 1. Они то раде стално, али није проблем у њима, већ у нама који то беспоговорно слушамо“, каже Марковић, уз опаску да се тако нешто може десити само у земљама које немају суверенитет и независну унутрашњу и спољну политику.
Такво понашање према једној сувереној држави, а Црна Гора јесте суверена, сматра Марковић, говори о лошим намјерама „свјетског полицајца број 1“.
„Они не поштују вољу народа на слободним и демократским изборим и из те исте амбасаде САД су тако окарактерисали изборе у Црној Гори. Поруке високих дипломата САД помало личе на сеграгацију, на шовинизам, јер испада да глас дат представницима коалиције За будућност Црне Горе не вриједи као глас који су гласачи дали некој другој изборној листи, неким листама мањинских народа на примјер, што је више него фрапантно, запрепашћујуће, а све говоре о демократији и демократским стандардима, о евроатлантским интеграцијама. У такве глупости могу да повјерују само злонамјерни“, поручује професор Марковић.

Ни „Д“ од демократије

Наш саговорник истиче да у изјавама Ескобара и Рајнке нема ни „Д“ од демократије.
„Они се без имало стида и увијања директно мијешају у унутрашње ствари једне суверене државе, одлучују ко ће да буде дио владе, ко може у владу, а ко не, која се изборна листа свиђа, а која не свиђа Америци, као да је то важно за Црну Гору ко се у њој свиђа Америци“, истиче професор Марковић.
Он истовремено констатује да охрабрује то што свјетски полицајац број 1. полако силази са сцене, а да на његово мјесто долазе Кина, Русија, и земље БРИКС-а, које имају огроман економски и људски потенцијал.
„Америка је од Другог свјетског рата изазвала више ратова него све остале свјетске државе заједно И, што је интересантно, обично под вођством такозваних демократских предсједника, мање републиканских. А не треба заборавити да је свака стара кућа у Црној Гори старија од америчке државе“, поручује Марковић за Спутњик.
Он указује да је циљ оваквих порука америчких званичника жеља да се из будуће владе избаце представници ЗБЦГ, а да се влада формира од представника Покрета Европа сад, ДПС-а и мањина, и тако оформи стабилна већина која ће само Америку слушати.
„Да глупост буде већа, ни Европа нема самосталну унутрашњу и спољну политику, већ је то политика САД, у ствари то је политика Велике Британије, англосаксонска политика. Америка у Европи штити само своје интересе“, сматра Марковић.
Он указује и на дјелове изјава америчких званичника који упозоравају на „малигне утицаје“ у Црној Гори, прије свега мислећи на утицај Кине и Русије.
„Ни Кина ни Русија, нити иједан њихов амбасадор се никада нијесу мијешале у формирање црногорске владе, нити је забиљежена таква њихова изјава гдје они одлучују ко смије, а ко не у црногорску владу. То смо чули само од ових такозваних демократа. У ствари, ту није ријеч ни о демократији, ту је ријеч о процедури. Тим западним центрима моћи демократија је у топузу“, закључује професор Марковић.

Шта су поручили Ескобар и Рајнке

Амерички изасланик за Балкан Габријел Ескобар је, гостујући на телевизији Атлантског савеза, прије два дана, коментаришући ситуацију око КиМ, успут поменуо како некадашњи ДФ, сада Коалиција за будућност Црне Горе, није амерички партнер.
Америчка амбасадорка у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке поручила је да САД очекују што брже формирање Владе Црне Горе, која ће бити инклузивна и привржена евроатлантским вриједностима и реформама.
Рајнке је навела и да коалицију За будућност Црне Горе у Вашингтону не доживљавају као партнера. Истовремено је одбацила наводе лидера ЗБЦГ, који су претходно предводили Демократски фронт, да такав став Америке представља мијешање у изборну вољу грађана и сувереност Црне Горе, оцјењујући их „провокативним“ и „неутемељеним“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала