- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Шмит нема легитимитет да кажњава Републику Српску

CC BY 2.0 / / Wikimedia Commons (cropped)Кристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
Пратите нас
Такозвани високи представник Кристијан Шмит не прети само појединцима који раде у установама Републике Српске, већ и целом српском народу у РС, али време се променило и с обзиром да он нема овлашћења СБ УН да буде на тој функцији Српска има право да не поштује његове одлуке.
Ово за за Спутњик каже политиколог из Бањалуке Анђелко Козомара, после изјаве поменутог Шмита да ће прибећи санкцијама против свих који буду извршавали одлуку Влада РС да одлуке ОХР-а (којим Шмит нелегално председава) неће бити објављиване у Службеном гласнику РС а самим тим ће бити неважеће.

Шмит није легалан и не мора да се слуша

„Шмит је је највећи фактор дестабилизације у Бих и највећа претња и ова његова најновија одлука никога не изненађује ко познаје прилике у БиХ. РС би могла да разуме да је Кристијан Шмит легално у УН изабрани представник, али он то није. Он је потпунио нелегално сео у ту фотељу и ван онога што Дејтонски мировни споразум прописује. Дакле, као убачени елемент уз помоћ немачке и америчке и још неких амбасада са Запада он прети функционерима РС, изабраним од стране народа на легалним изборима, чиме фактички прети и српском народу,“ оцењује Козомара.
То је својеврстан скандал, додаје он, и крајње је време да се против њега заиста нешто предузме.
„Не само да Народна Скупштина РС донесе закључке по којима се његове одлуке неће објављивати у Службеном гласнику РС, већ да се жали и вишим инстанцама,“ каже Козомара.

Не може да одузима лична документа

На питање да ли може да се понови сценарио по коме је некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун својевремено одузео чак и личне документе неким тадашњим српским функционерима и које санкције би могао да уведе Шмит Српској наш саговорник овако одговара:
„Сада су другачији односи у свету и много повољнији по нас из РС, тако да и да донесе такву одлуку нико је не би од Срба поштовао. Једино на шта би могао да утиче је да преко држава попут Немачке и других које га подржавају, издејствује да повуку своје инвестиције и фондове који су усмерени ка РС. И то је све. Мислим да је крајње време да он схвати да му није овде место а то је на неки начин могао да чује и од амбасадора Руске Федерације у Босни и Херцеговини Игорa Калабуховa,“ напомиње Козомара.
Влада Републике Српске саопштила је да постоји уставни основ за доношење предложеног закона о измени Закона о објављивању закона и других прописа Српске који предвиђа да се донесени прописи и други акти нелегалног високог представника у БиХ не објављују у Службеном гласнику.

Најбоље за њега је да сам оде из Сарајева

У образложењу предлагача се наводи, између осталог, да Шмит није именован у складу са Општим оквирним споразумом о миру за БиХ, који предвиђа, између осталог, да високи представник "треба да буде именован у складу са релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација" и да се стога не може сматрати високим представником у БиХ.
Поводом овога огласила се и канцеларија тзв. високог представника у БиХ, Кристијана Шмита са поруком да је то „погрешно смишљен циљ који се неће остварити“. У саопштењу се наводи да стране потписнице Анекса 10 Дејтонског мировног споразума, укључујући Републику Српску, имају обавезу да у потпуности сарађују са високим представником. „Необјављивање и непоштовање Шмитових одлука ставља Републику Српску, њене институције и оне који у њима раде, у положај кршења њихових обавеза према Општем оквирном споразуму за мир“, пише у саопштењу.
Такође се упозоравају и службеници који чињењем или нечињењем занемаре своје законске дужности, као и ове обавезе, да ће да сносе личну одговорност за своје одлуке и за последице таквих одлука.
Застава Русије - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
РЕГИОН
Руска Амбасада: Кристијан Шмит „лута“ у магли
Високи представник у БиХ Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2023
РЕГИОН
Шмит упозорио Републику Српску
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2023
РЕГИОН
Додик: Нису Срби гинули бранећи своју имовину да би је Шмит, Марфи и Изетбеговић крчмили
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала