- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Лоши момци“

© AP Photo / Kirsty WigglesworthСтефанос Циципас и Ник Кирјос
Стефанос Циципас и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2023
Пратите нас
Један од мечева који је прошле године покупио највише интересовања на Вимблдону био је дуел Стефаноса Циципаса и Ника Кирјоса. Због темепрамента који гаје Грк и Аустралијанац било је јасно да би најмања ситница могла да проузрокује „пожар“ на терену што се и догодило. Циципас је о том мечу говорио у серији „Брејк поен“, а потом се извинио Кирјосу.
Вимблдон је најпрестижнији тениски турнир на коме су правила понашања таква да се осећате као да сте у тениском храму, што и није далеко од истине. Због тога му тенисери и тенисерке приступају другачије него било где друге, али до проблема долази уколико се у истом мечу нађу два „незгодна момка“.
Стефанос Циципас и Ник Кирјос познати су по свом темпераменту, брзо се наљуте на терену, а из тог беса често знају да пошаљу ружну слику. Управо то се догодило прошле године на Вимблдону када су Грк и Аустралијанац један против другог играли меч трећег кола.
Проблем је почео када је Циципас у бесу због лошег поена посало лотпицу свом снагом у публику, а она је замало ударила једног од гледаоца, на шта је Кирјос бурно реаговао и тражио је дисквалификацију за свог противника. Грка је наљутило такво понашање, јер та лотпица ипак није никога погодила, а онда је почео прави тениски рат.
Циципас је у два наврта покушао да лотпицом удари Кирјоса на мрежи и тако дође до поена, док је Аустралијанац готово после сваког гема вадио нову псовку из џепа. После велике борбе које је трајала преко четири сата Кирјос је добио тај меч, али обојица тенисера добили су новчане казне.
Годину дана касније, компанија „Нетфликс“ објавила је другу сезону серије, а једна од епизода била је посвећена и том чувеном дуелу. Грчки тенисер у тој серији описао је Кирјоса као човека који је у тенис унео елементе из НБА лиге.
„Изградио је имиџ злог момка који је градио годинама. Понаша се контроверзно, или га волите или га мрзите. Нема средине. Кирјос је изузетно талентован, али нисам сигуран да тренира колико и ја, то је питање. Можеш да имаш сав таленат овог света, али ако не радиш на томе на крају ти то ништа не значи. Донео је у тенис понашање какво влада у НБА. Описао бих то као необразовани приступ тенису, али знате тенис је господски спорт и све је у поштовању. Не играмо кошарку“, рекао је Циципас о Аустралијанцу.
Када је велики број људи погледао епизоду и чуо речи грчког тенисера, Стефанос је био на мети осуда због таквих критика, да би потом објаснио шта је хтео да каже.
„Упало ми је у очи да су неки људи погрешно разумели моје речи, да мисле да сам ја хтео да кажем да је он необразован и да сам алудирао на расизам иако њега уопште нема у мојим речима. Дубоко се кајем ако су моје речи погрешно протумачене. Ја много волим кошарку, а моје речи о Кирјосу за циљ су имале да истакнем сличност његовог стила играња тениса са кошарком. Поготово интензитет и страст. Желео сам да опишем темпераментан начин на који игра тенис а не да критикујем његов карактер“, написао је Кирјос.
Грк је потом како би лакше објаснио своје речи открио да се он суочавао са расистичим коментарима јер је Грчка била у великој економској кризи.
„Када је 2008. избила велика економска криза, људи су о нама почели да суде на основу порекла, а не на основу тога шта смо и наших дела. Одједном сам постао мета расизма због мог грчког порекла“, открио је Циципас.
После Стефаносовог објашњења огласио се и Кирјос који је одушевио тиме што није желео да прави нови сукоб, већ је одреаговао као велики шампион.
„Била је то веома жестока битка. Понекад као играчи идемо на ове конференције за штампу а да не „сваримо“ меч... Имали смо неке луде битке и знам дубоко у себи да волиш мој стил тениса, океј смо“, написао је Кирјос.
Обојица тенисера тренутно се спремају на Вимблдон, али свако на свој начин. Аустралијанац је одлучио да прескочи турнир на Мајорци јер се опоравља од повреде, док ће Грк играти на том турниру после ране елиминације у Халеу.
Новак Ђоковић, Вимблдон, трава - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Ђоковић је стигао и поново окусио чувену траву Вимблдона: „Још увек сам гладан“
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2023
СПОРТ
Шта jе Новаку преостало да „сруши“ до краја каријере?
Стефанос Циципас – Јаник Синер - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2023
СПОРТ
Италијан се повредио, Рус одустао, фаворити отписани – Новаку на Вимблдону отворен пут ка титули
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала