- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америчке службе се активирале: Покушавају да врбују руске дипломате који раде при УН

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСедиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 27.06.2023
Пратите нас
Америчке обавештајне службе покушавају да врбују руске дипломате који раде у мисији при Уједињеним нацијама, саопштила је заменица сталног представника Русије при УН Марија Заболоцка.

„САД настављају циљано да примењују читав комплекс мера и ограничења против нaшег сталног представништва и његових представника, усмерених на смањење ефикасности наше сарадње са УН, штавише – на вршење психолошког притиска на руске дипломате. Како другачије објаснити све наметљивије покушаје врбовања од стране локалних обавештајних служби чији службеници прилазе нашим запосленима на улици и на аеродрому“, казала је Заболоцка.

Штавише, додала је, они користе и контекстуално оглашавање на друштвеним мрежама и претраживачима у којима позивају на сарадњу са Федералним истражним бироом.
„То се не завршава на томе – пропагандни леци сличног садржаја редовно се лепе код зграде сталног представништва, стамбеног комплекса, као и на путу којим наше дипломате иду на посао и назад. У таквим условима треба да раде дипломате при УН“, истиче Заболоцка.
Она је оптужила САД за кршење Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године која предвиђа да „држава домаћин треба да пружи све могућности за обављање функција представништва“.
„Сасвим је очигледно да америчка страна циљано ради на стварању максимално неповољних услова за стално представништво и његове запослене“, констатовала је дипломата.
Такође је саопштила да око 50 руских дипломата чека америчке визе, те је изразила наду да ће генерални секретар УН Антонио Гутереш одмах покренути арбитражу против САД због кршења обавеза из споразума о земљи домаћину УН.
Москва - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
РУСИЈА
Дрска провокација ЦИА: Америка покушава да посеје раздор међу Русима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала